Ossinovski abiturientidele: võtke iga kogemust kui õppimist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võtke iga reisi, raamatut ja inimest kui õppimist, soovitas haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski oma tänahommikuses tervituses eesti keele eksamit sooritama hakanud abiturientidele.

«Iga sündmus, tegevus ja asi omandab tähenduse kontekstis,» osutas Ossinovski. Tema sõnul pole ka alanud eksamiperiood mitte lihtsalt järjekordne test, vaid verstapost, mis võtab kokku eelnevad 12 aastat noorte elust.

Valemitest, tsitaatidest ja muudest teadmistest olulisem on see, et kool on õpetanud noori õppima: «Osata õppida tähendab oskust leida meie informatsioonist üleküllastunud maailmas üles see kõige olulisem ning osata seda rakendada reaalsete probleemide lahendamisel,» ütles Ossinovski. Just seda oodatakse ka tänaselt eksamilt – mitte päheõpitud tsitaatide ritta seadmist, vaid oma teadmiste loovat rakendamist oma mõtete ja eetiliste tõekspidamiste väljendamisel.

Minister rõhutas ka, et kool saab eksamiperioodi järel läbi, aga pole lõppenud õppimine. «Võtke iga elukogemust – reisikogemust, raamatut, uue inimesega kohtumist kui õppematerjali. Õppimine alles algab!» innustas minister.

Ka eksamitulemusi soovitas ta võtta abivahendina oma järgnevate sammude planeerimisel. «Soovitan teil kindlasti edasi õppida.» Ta viitas, et lisaks heale valikule ülikoolidele ei tasu alahinnata ka kutseharidust.

«Koolide, õpetajate ja riigi jaoks on see sissevaateks sellesse, kuidas me oleme hakkama saanud oma põhilise eesmärgiga anda teile parim võimalik haridus. Kinnitan teile, et võrdluses teiste riikidega saite te koolist ühe maailma parima hariduse. Seega tegelikult on enamik täna kirjutatavatest eksamitest juba ette skaalal «hea» või «väga hea»,» rääkis Ossinovski.

«Pidage meeles, et iga individuaalse saavutuse taga on meeskonna töö, ühiskonna tugi. Nii nagu sportlane on võistlustel edukas seetõttu, et tema selja taga on ta treener, kodus ootav perekond ning kogu Eesti ühiskond. Nii ka teie olete täna jõudnud lõpueksamiteni, kuna teile on olnud toeks perekond, klassikaaslased ja õpetajad. Austagem teisi inimesi ning hinnakem nende panust meie enda õnnestumistes!» soovitas minister abiturientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles