NATO kindral: peame välisvaatlejatele näitama, et oleme koos ja ühtsed

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja Adrian Bradshaw ütles ühepäevase visiidi jooksul Eestisse, et liitlaste kohaloleku suurendamise mõte Balti riikides ei ole välisvaatlejate hirmutamine, vaid näitamine, et NATO hoiab kokku.

Bradshaw on öelnud, et vägede suurendamine Baltikumis on märk NATO panusest sellesse piirkonda ja et neid ei peaks võtma kui ähvardust kellelegi, vaid pigem kui pühendumuse märki.

Miks peab NATO oma panust ja nö. pühendumust näitama? Kas sellest ei piisa, et me juba NATOsse kuulume?

Absoluutselt! Selles ei ole mingit kahtlustki. NATO hoiab kindlalt kollektiivkaitse printsiibist kinni. Aga ma arvan, et samuti on kasulik näidata NATO piirkonnast väljaspool olevatele vaatlejatele, et olukord on selline, et me oleme koos ja ühtsed. See ongi põhjuseks, miks me siin kohalolekut veidi suurendasime.

Kas need 150 USA sõdurit, neli Taani hävitajat ja nüüd ka Briti sõdurid, kes Eestisse lahinguõppustele tulid, on siin lihtsalt selleks, et meid maha rahustada või on neil ka tegelikku jõudu, et meid kaitsta?

Nad on siin selleks, et treenida. Nad viivad läbi oma taktikalise õppuse eesmärke. Sellel on selge eesmärk. Selleks on valmiduse ja oskuste suurendamine. See on kohane, et nad seda siin teevad, et näidata solidaarsust. Aga muidugi seda ulatust, mida te näete, ei saaks keegi mitte mingil juhul ohtlikuna tõlgendada. See kõik on parajal tasemel.

Mis on järgmine samm?

Kes võiks prognoosida, mis homme juhtub? Kindel on aga, et NATO hindab oma valmisolekut ja plaane muutuva julgeoleku olukorras.

Kas Te oskate midagi konkreetsemalt Balti riikide kohta öelda?

Võime eeldada püsivat tegevust, mis on hetkeolukorrale vastav. Muidugi on sellesse piirkonda planeeritud õppuseid mõneks ajaks. Võin eeldada, et mõned neist viiakse NATO juhtimise all läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles