Päästjad likvideerisid Jõhvi lämmastikhappe reostuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõhvis läks piimatööstuse MAAG territooriumi piirdeaia taga täna ümber suur lämmastikhappe konteiner, päästemeeskonnad likvideerivad reostust. Praeguseks on reostus kõrvaldatud ning Eesti Posti Jõhvi kandekeskus jätkab oma tavapärast tööd.

Häirekeskus sai täna kell 8.30 teate, et Jõhvi linnas Linda tänaval on aset leidnud lämmastikhappe reostus.  Sündmuskohale saadeti päästemeeskonnad Jõhvi, Kohtla-Järve, Sillamäe päästekomandost, Jõhvi operatiivkorrapidaja, regiooni vastutav korrapidaja, erikeemia talitus, kaks kiirabibrigaadi ja politsei, kes tegeles liikluse ümbersuunamisega.

Selgus, et Maag Piimatööstuse AS piirdeaia taga läks transportimisel ümber 1000 liitrine lämmastikhappe konteiner, mis purunes ning selle tagajärjel valgus hape mahutist välja.

Päästjad piirasid ohutsooni, alustasid aine neutraliseerimisega ning katkisest mahutist aine ümberpumpamisega. Happereostuse piirkonna lähedal asuvatest firmadest evakueeriti inimesed.

Kannatanuid ei ole.

Lämmastikhappe konteinerist valgus maha hinnanguliselt 600 liitrit hapet. Lämmastikhappe reostus peatati kell 13.28 ning päästjad alustasid mahavalgunud happe koristamisega. Praeguseks on reostus kõrvaldatud.

Maag piimatööstuse tehnika- ja haldusjuht Aivo Karafin teatas, et õnnetus ei juhtunud mitte nende territooriumil, vaid piirdeaia taga. Piimatööstuse töö ei ole õnnetusega seoses häiritud, tehas töötab, kedagi ei evakueeritud, lisas ettevõtte esindaja.

Karafini sõnul juhtus õnnetus seetõttu, et pesuainet tarninud veofirma AS Schenker autojuht ei kinnitanud laadimise käigus happekonteinerit korralikult. «Mahuti jäeti käsikahveltõstukile ülestõstetud asendisse. Ühest kohast teise transportimisel hakkas konteiner veokil liikuma ja kukkus koos tõstukiga asfaldile. Seetõttu valguski lämmastikhape välja,» kommenteeris Karafin.

Karafini sõnul kasutatakse lämmastikhapet tööstusliku pesuvahendina.

Eesti Posti töö on taastunud

Õnnetuse tõttu peatati töö Eesti Posti kandekeskuses, mis asub happereostuse piirkonnas.

Maagi tehnika- ja haldusjuht ütles, et õnnetus takistas Eesti Posti kandekeskuse tööd, sest tuul kandis sinna lekkinud lämmastiku aure. Karafini sõnul tegutses aga päästekeskus professionaalselt ja kiiresti ning neutraliseeris olukorra. «Oleme tänulikud päästekeskuse kiire ja operatiivse tegutsemise eest, mistõttu keegi ohtu ei sattunud,» lisas Aivo Karafin.

Jõhvi kandekeskuse töö taastus täna veidi enne kella 17. Happereostuse tõttu jäi reedel kandetegevus teostamata Kukruse, Kohtla-Nõmme, Oru ja osaliselt Jõhvi ja Kohtla valla territooriumil. 

Linna piires ei saanud Eesti Post teostada täielikult pakivedu ning erinevates piirkondades kannatas ka pensionikanne. Klientidel saamata jäänud perioodika, pensionid ja saadetised toimetab Eesti Post kohale homme, laupäeval.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles