Eesti säilitas ajakirjandusvabaduse tabelis kõrge koha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud
Ajakirjanikud Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti asub Ameerika Ühendriikides tegutseva rahvusvahelise organisatsiooni Freedom House värskes ajakirjandusvabaduse indeksi tabelis kohtadel 15.-17.

Eesti asub Freedom House'i värskes edetabelis 197 riigi seas koos San Marino ning Iirimaaga kohtadel 15-17, selgub raportist. Mulluses indeksis jagas Eestiga koos Iirimaa, Monaco, Uus-Meremaa, Palau ja San Marinoga kohti 13-18 ning tunamullu oli Eesti 22.-24. kohal.

Freedom House'i värske tabeli tipus jagavad 1.-3. kohta Holland, Norra ja Rootsi. Belgia ja Soome on kohtadel 4-5, järgenevad Luksemburg, Šveits, Island ja Taani kohadel 6-9, 10. kohal on Andorra, 11. Liechtenstein ning kohadel 12-14 Palau, Monaco ja St. Lucia.

Leedu jagab koos Grenada ja Sloveeniaga kohti 39-41 ning Läti koos Cabo Verde, Poola ja Tuvaluga kohti 49-51. Venemaa jagab koos Etioopia ja Sudaaniga kohti 176-178.

Edetabeli lõpetavad Turkmeenia ja Uzbekistan kohtadel 195-196 ning ning Põhja-Korea kohal 197.

Freedom House jagab riigid pressivabaduse järgi vabadeks, osaliselt vabadeks ja mittevabadeks. Tabeli esimesed 63 riiki on vaba, riigid kohtadel 64-131 osaliselt vaba ning riigid kohtadel 132-197 mittevaba ajakirjandusega riigid.

Freedom House'i hinnangul on maailmas ajakirjandusvabadus vähenenud ja vaid 14 protsenti inimestest elab riikides, kus meedia on vaba. See tähendab iga seitsmendat inimest.

Ajakirjandusvabadust pärsivad nii valitsused, aga ka üksikisikud. Meedia olukord on inimõiguslaste sõnul mõnevõrra halvenenud näiteks Egiptuses, Türgis, Ukrainas ja Ühendriikides, kuid peamised mõjutajad on siiski tohutu rahvaarvuga Hiina ja India, kus sõna- ja ajakirjandusvabadusega pole kaugeltki kõik korras.

Freedom House jagab riikidele ajakirjandusvabadust hinnates punkte ja mida väiksem on punktisumma, seda parem on olukord ajakirjandusvabadusega.

Lisaks Freedom House'ile avaldab igal aastal maailma ajakirjandusvabaduse indeksit ka Pariisis tegutsev rahvusvaheline organisatsioon Piirideta Reporterid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles