Köler Prize – üks viis populariseerida kaasaegset kunsti

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärt Ojavee
Kärt Ojavee Foto: Liis Treimann

Alates 2011. aastast on Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM) andnud välja kaasaegse kunsti auhinda Köler Prize. Auhinna laureaatideks on olnud Jevgeni Zolotko, Flo Kasearu ja Jaanus Samma. Auhinna saaja on määranud rahvusvaheline žürii, otsustades selle järgi, milline on olnud kunstniku viimase kolme aasta looming ning millise töö on kunstnik Köler Prize’i näituse tarbeks EKKMi teinud. Seniajani on rahaline preemia laureaadile olnud 5000 eurot, sel aastal 6000 ja järgmisel aastal, räägitakse, et juba 7000. Samuti jagatakse välja 1000-eurone publiku lemmiku preemia. Auhind antakse mai lõpus. Janar Ala tegi ühe tiiru nädal tagasi avatud nominentide näitusel ning tutvustab kunstnikke.

Kärt Ojavee

Kui Jass Kaselaane puhul rääkisime surmakultuuri(de)st ja selle suurtest lugudest, siis Kärt Ojavee juures oleme jõudnud just sinna elu-poolele. Ojaveed tuntakse tekstiilikunsti visionäärina, kes loob interaktiivseid tekstiile, selliseid, mis reageerivad puudutusele või keskkonna mõjuritele. Tema töödes astuvad suhtlusse kunst ja teadus, loodus ja tehnoloogia – kõik sooviga ümbritsevat keskkonda paremaks muuta. See on praktiline utoopia ja praktiline revolutsioon.

Kindlasti leidub inimesi, kelle arvates revolutsioon peab olema teostumatu, midagi kauget ja vastuolulist, midagi sellist, mille idee ainuüksi teostamise võimalikkusest kokku kukub. Kärt Ojavee revolutsioon on teostatav ja see ka teostub. Köler Prize’i tarbeks on Ojavee loonud installatsiooni, mille keskmeks on kivi.

See kivi on metsa alt võetud ja hämarasse näitusesaali postamendile asetatud. Metsaalust, kust kivi on võetud, filmitakse reaalajas ning sellele filmitud kujutisele on füüsilise kivi asemel sätitud selle 3D-mudel, mis näitusesaalis asuvat kivi katsudes reageerib. Kivist natuke eemal paikneb veenõu, milles vett liigutades tekib niiskus, mis kivi niisutab ja n-ö elus hoiab. Ojavee installatsioonis on kõik kõigega seotud, loodus ja tehnoloogia toestavad üksteist väikeste puudutuste ja suure hoole keeles.


Kiwa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles