Merevaigust on saanud kallis lõbu

Verni Leivak
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateljees: Harijs Jakobsons näitab suurt, kümneid miljoneid aastat vana merevaigutükki.
Ateljees: Harijs Jakobsons näitab suurt, kümneid miljoneid aastat vana merevaigutükki. Foto: Verni Leivak

Kolmandat põlve merevaigust ehteid meisterdav Harijs Jakobsons peab end ainsaks kutseliseks merevaigukunstnikuks Lätis. Arter külastas Jakobsonsi tema Sigulda kodu hoovil asuvas töökojas, millesarnaseid olevat maailmas vaid kolm.

On kaunis laupäeva pärastlõuna, kui Jakobsons, terekäsi pikalt ees, meile tema eramut piiravale väravale vastu tuleb. Kõnnime õunapuude alt läbi ning jõuamegi aia tagumisse otsa abihoonesse, kus juba pool sajandit asub hiiglaslike ja väga vanade ämblikuvõrkudega kaetud akendega töötuba. Kuna merevaigutolm siin endiselt iga päev lendab ning võrkudele maandub, meenutavad need muinasjutufilmidest nähtut. 37 aastaga 600 kilo merevaiku töödelnud Jakobsons on boheemlikuna tunduva segaduse ja uhkete võrkude üle uhke, sest siin tegid samasugust tööd ka tema vend, isa ja vanaisa. Isa ja vanaisa enam pole, vend loobus ja nii ta üksi meistrimeheks jäigi.

Kes peksavad hinda üles?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles