Arrak: lühem tööaeg ei annaks uusi töökohti

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak
Andres Arrak Foto: Priit Simson

Majandusteadlane Andres Arrak peab ettepanekut tööaja lühendamisest populismiks, see ei aita tema hinnangul kompenseerida pensioniea tõstmist, samuti ei ole väiksem tööaeg abiks töökohtade loomisel.


Arrak ütles Vikerraadio «Reporteritunnile», et riigikogu rohelised ei andnud ettepanekut tehes endale aru, et pensioniea tõstmine on paratamatu samm, mis tuleneb vähesest laste arvust ja elanikkonna vananemisest ning töötegijate ja pensionisaajate suhte halvenemisest. «Karm tegelikkus on selline, et kui ühel hetkel jäid lapsed tegemata, siis varem või hiljem jõuavad kõik ühiskonnad selleni, et häid lahendusi ei ole ja pensioniiga tuleb tõsta,» ütles ta.

Uute töökohtade loomisel ei oleks see samm Arraku hinnangul samuti abiks. «Meie tööjõud on veel suhteliselt odav ja me teeme veel suhteliselt palju töötunde. Eestis tehakse töötava inimese kohta keskmiselt 1900 töötundi. Euroopa rikkamates riikides tehakse 1500 ja Saksamaal 1400. Kui seda eelist hakata kärpima, siis me oleksime lihtsalt rumalad. Ma ei usu, et see annaks rohkematele inimestele tööd,» rääkis Arrak.

Ta lisas, et keskmine rootslane töötab 36 nädalat aastas, ameeriklane 46. Keskmine itaallane puhkab pühade ja riigipühade tõttu kaheksa nädalat aastas. Rootslane puhkab seitse nädalat. Keskmine rootslane on enda või lapse tõttu keskmiselt neli nädalat aastas haige. «Euroopa olukord on hull ja nad on hakanud sellest aru saama. Prantsusmaa on väga selgelt välja öelnud, et inimesi ei tohi karistada töötegemise eest ja töönädal tuleb pikemaks teha. Kui meie liiguksime vastassuunas, siis me paistaksime väga rumalad välja,» sõnas Arrak.

Veel tõi ta esile tootlikkuse märksõna. Keskmine ameeriklane loob tunniajase tööga 48 dollari eest lisaväärtusi, eestlane 21 dollari eest. «Meil on ka selles mõttes väga palju reserve. Töötunde ei tule mitte kärpida, vaid tootlikkust tuleb tõsta. Aga seda ei saavuta päevapoliitiliste meetmetega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles