Poolas maetakse ümber eesti sõdurite säilmed

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Poola sõjahaudade ühenduse Pomost liikmed kaevasid möödunud nädalal Edela-Poolas Opole linna lähedal Wrzoskis lahti sõjahaua ning matavad ümber sealt leitud Teises maailmasõjas Saksa poolel sõdinud eestlaste ja sakslaste säilmed.

Sõdurid maeti 1945. aastal suure tee äärde Wrzoski tuletõrjemaja kõrvale, kirjutas uudisteportaal nto.pl. Kuigi sõjaaegsete dokumentide põhjal pidanuks hauas olema 22 langenud sõdurit, leidsid väljakaevajad sealt vaid 13 sõduri säilmed. Hauas oli ka kolm Saksa sõjaväe identifitseerimisžetooni, millel olevad kirjad näitasid, et žetooni omanikud võitlesid 20. Eesti Relvagrenaderide SS-diviisis.

Väljakaevamistel osalenud Pomosti liige Maximilian Frąckowiak ütles, et hauast leitud identifitseerimismärgid on väga halvas seisukorras ja ei ole kindel, kas nende alusel õnnestub tuvastada sõdurite isikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles