Haaberstis tähistatakse Väike-Õismäe 40. sünnipäeva

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õismäe.
Õismäe. Foto: Peeter Langovits

Teisipäeval, 6. mail algusega kell 15 tähistatakse Haabersti Vaba Aja Keskuses (Ehitajate tee 109A/2) Väike-Õismäe elamurajooni 40. aastapäeva.


Pidulikul koosviibimisel on kavas ettekanded Väike-Õismäe ajaloo ja arhitektuuri teemal, teatas linnaosavalitsus. Väike-Õismäe visioonidest ja tulevikust linnaosa asumina kõnelevad Väike-Õismäe teemalise Tallinna Arhitektuuri biennaali kuraator Karin Tõugu ja Haabersti linnaosavalitsuse arhitekt Tiina Jaska.

1968. aastal valmis Eesti Projektis arhitektidel Mart Pordil ja Malle Meelakul Väike-Õismäe elurajooni planeering. 1975. aastal valmis Järveotsa tee elamurühma planeering, mille arhitektid on Kalju Luts ja Inessa Põldma. 150 hektari suuruse ala hoonestamist alustati 1973. aastal ning Väike-Õismäele oli kavas mahutada 45 000 elanikku.

Elurajoon on planeeritud ühtse kompaktse tervikuna ümber keskel asuva ümmarguse tehisjärve, Väike-Õismäe tiigi. Väike-Õismäe tiigi ümber paiknevad lasteaiad vaheldumisi koolidega, mis oma madalama korruselisusega loovad elurajooni keskele silmaga haaratava avaruse. Kompaktne planeerimisskeem on omanäoline ning 1986. aastal said arhitektid selle eest NSV Liidu riikliku preemia.

Haabersti linnaosavanema Marek Jürgensoni sõnul tulid esimesed elanikud Väike-Õismäe uude elamurajooni 1974. aasta kevadel. «Nüüd, 40 aastat hiljem, on asum arenenud igati nüüdisaegseks elurajooniks koos vajaliku taristuga. Väike-Õismäel elab üle 27 000 inimese. Väike-Õismäe 40. sünnipäeva juubeliüritusel meenutame, kuidas oli, ja mõtiskleme, kuidas võiks olla tulevikus,» ütles Jürgenson.

Haabersti sotsiaalkeskus ja Haabersti linnaosavalitsus korraldasid Väike-Õismäe elamurajooni 40. aastapäevale pühendatud jutuvõistluse «Mälestused» ja laste luule- ning joonistusvõistluse, millest tehakse pidulikul koosviibimisel kokkuvõtteid.

Koosviibijatele esinevad Haabersti parimad taidlejad: mudilased Nurmenuku ja Järveotsa lasteaiast, lapsed Järveotsa Gümnaasiumist ja Rocca al Mare Koolist, Piccolo koor ja seeniortantsurühm Haabersti õied.

Kõik, kes soovivad meenutada, kuidas oli ning mõtiskleda, kuidas võiks olla tulevikus, on palutud ja oodatud osalema!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles