Eesti kavatseb humanitaarkriiside lahendamisse rohkem panustada

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeeriumi päästeala asekantsler Hannes Kont.
Siseministeeriumi päästeala asekantsler Hannes Kont. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Siseministeeriumi päästevaldkonna asekantsler Hannes Kont kinnitas kohtumisel ÜRO humanitaarasjade koordinatsiooniameti (OCHA) direktori Rashid Khalikoviga Eesti valmisolekut varasemast enam panustada rahvusvaheliste kriiside lahendamisse.

Eesti päästemeeskonna liikmetel on pikaaegne rahvusvahelistel humanitaarmissioonidel osalemise kogemus. Ligi 15 aasta jooksul on kriiside likvideerimisse panustatud näiteks Haitis, Venemaal, Pakistanis, Etioopias, Malis ja Jordaanias, mis on teinud meist arvestava partneri nii ÜROle kui teistele riikidele, teatas siseministeerium.

«Tunnustame ÜRO ja OCHA tegevust humanitaarabitegevuse koordineerimisel ning efektiivsel reageerimisel humanitaarkatastroofidele. Eesti on küll väike riik, kuid me tahame anda võimalikult suure panuse sellesse, et humanitaarkriisid maailma eri paigus saaks võimalikult väheste kahjudega ja efektiivselt lahendatud,» ütles Kont.

Nii Kont kui Khalikov tõstsid esile võimalust missioonide abil vahetada kogemusi ning seeläbi arendada nii Eesti kui teiste riikide päästevõimekust. Eesti on lühikese ajaga suutnud üles ehitada hästitoimiva päästesüsteemi, mida saavad eeskujuna kasutada teisedki riigid.

Tänavu juunist on Eesti ÜRO humanitaarasjade koordineerimisameti doonorite toetusgrupi liige, mis tähendab seda, et Eesti panustab varasemast enam ka rahalise toega. Khalikov märkis, et Eesti arenemine abivajajast abi andjaks sedavõrd kiiresti, on eeskujuks mitmetele arenevatele riikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles