Kohus mõistis Narva koguduselt ehitusfirmale välja 531 000 eurot

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu ringkonnakohus jättis eilse otsusega muutmata maakohtu otsuse, millega peab Narva Aleksandri kogudus maksma ehitusfirmale Eviko 531 000 euro, kogudus ei kavatse otsust riigikohtus vaidlustada.

Ringkonnakohus jättis muutmata Viru maakohtu mullu 9. oktoobril langetatud otsuse, mille järgi peab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri Kogudus maksma ASile Eviko alusetu rikastumise teel saadud 132 244,13 eurot, viivise 47 624,01 eurot ja garantiikirjast tuleneva võlgnevuse 351 514,07 eurot.

Eviko teatel üritas ettevõte võlaküsimust kogudusega korduvalt kohtuväliselt lahendada kuni 2011. aastani ning kuni selle ajani tunnistas koguduse juhatuse liige ja kirikuõpetaja Villu Jürjo võlgnevust ning lubas võla tasuda. Seoses hagi aegumistähtaja lähenemisega pöördus ehitusfirma 2011. aasta lõpus kohtusse.

Kohtus asus Jürjo võlasuhteid eitama, nimetades hagi väljapressimiseks. Nii Viru maakohus kui Tartu ringkonnakohus tuvastasid, et kirikuõpetaja väited ei pea paika ehk kogudus on laenu saanud ja seda kasutanud.

Kirikuõpetaja Villu Jürjo tegevuse suhtes viis EELK 2013. aastal läbi revisjoni. Tänaseks on Jürjo koguduse juhatuse liikme kohalt tagasi kutsutud ja praegu juhib kogudust Viru praost Peeter Kaldur. Peapiiskop Põder on varasemalt AS Evikole kinnitanud, et EELK ootab apellatsioonikohtu otsust ja aktsepteerib seda, teatas Eviko.

Narva kogudust juhtiv Viru praost Peeter Kaldur ütles Vikerraadiole, et kogudus ei kavatse Tartu ringkonnakohtu otsust riigikohtus vaidlustada ja plaanib võla ehitusfirma ees tasuda. Ta märkis, et nii suurt raha ei ole kogudusel kohe võtta, kuid mõne kinnisvaraobjekti müümise korral oleks see võimalik. Ta avaldas lootust, et Evikoga on võimalik võla tasumise ajakava suhtes kokkuleppele jõuda.

Kaldur lisas, et Narva Aleksandri kirikust kogudus kindlasti loobuma ei hakka, kuna tegemist on eestluse sümboliga Narvas. Ta lisas, et eelmine koguduse juht Villu Jürjo tegutses ilma konsistooriumi ja koguduse loata.

Ehitusfirma ja koguduse vaidlus sai alguse sellest, kui Eviko kandis enda ehitustööde rahastamiseks koguduse arvele 2009. aasta veebruaris ja märtsis veidi üle 132 000 euro, kuid juriidiliselt vettpidav laenuleping jäi sõlmimata. Narva kogudus oleks pidanud raha Evikole tagasi kandma, aga kasutas selle restaureerimistööde eest firmale tasumiseks. Viru maakohus käsitles oguduse kontole laekunud summat alusetu rikastumise paragrahvi järgi.

Sihtasutusel Narva Aleksandri Kirik oli palgatud projektijuhiks Heikki Lättemaa, kes astus seoses rahapuudusega ehitusel õige kummalistesse avantüüridesse. Nii võttis ta Evikolt 351 514 eurot laenu, millele andis koguduse nimel garantii Jürjo.

Riik on Narva Aleksandri kiriku hoone taastamisele kulutanud tänaseks rohkem kui kaks miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusepiirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist. Kohtuotsuse täitmiseni lasub Narva Aleksandri Suurkirikul ja teistel koguduse kinnistutel kohtulik hüpoteek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles