Valge inimene sobib hästi aidsi-ravimiks

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albinismiga Selima käib täiesti tavalises koolis ja õigupoolest eristabki teda teistest lastest vaid nahavärv.
Albinismiga Selima käib täiesti tavalises koolis ja õigupoolest eristabki teda teistest lastest vaid nahavärv. Foto: AP/Scanpix

Aafrika mandril elavate heleda naha ja silmade ning silmatorkavalt valgete või punaste juustega albiinode elu on ohus, kuna nõidarstide jaoks sisaldub nende kehaosades võimas maagia.

Kõnnin palaval päikselisel päeval Tansaania suurima linna Dar Es Salaami Kariakoo turul ja ühtäkki tervitab mind keegi, kellega me näeme hämmastavalt sarnased välja. Kiiskavvalge naha ja väga punaste juustega mees viipab sõbralikult, ent järgmisel hetkel kaob silmatorkavast välimusest hoolimata kahjuks rahvasumma ära.

Paar päeva hiljem kohtan sama heledat punapäist koolivormis tüdrukut ning lõpuks ka veel üht noormeest. Nad kõik on albiinod – pigmendita heleda naha ja silmade ning silmatorkavalt valgete või punaste juustega. Näeme tõepoolest väga sarnased välja ning ilmselt ei õnnestu meist kellelgi Tansaanias päris rahulikult ja tähelepanu tõmbamata tänaval kõndida. Seda kinnitab ka kohatud noormees, kes tunnistab, et Dar es Salaamis elab ta kõõrdpilkudest hoolimata tegelikult üsna tavapärast elu, ent kusagil kaugel külas kardaks ta oma elu pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles