Põhja- ja Baltimaad plaanivad Ukraina kriisi tõttu tihedamat koostööd

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Marran ja Carl von der Esch.
Mikk Marran ja Carl von der Esch. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran ja Rootsi kaitseküsimuste riigisekretär Carl von der Esch tõdesid täna Tallinnas toimunud kohtumisel, et Ukraina sündmuste valguses tuleb vaadata üle senised riigikaitseplaanid ning tihendada koostööd Põhjala ja Balti riikide vahel.

Marrani sõnul on üks Põhjala ja Balti riikide nähtavamaid koostööprojekte Põhjala lahingugrupp, mis seatakse taas valmidusse järgmise aasta esimeses pooles.

«Eesti osaleb järgmisel aastal Rootsi juhitavas Põhjala lahingugrupis kuni 50 kaitseväelasega. Peame seda koostööformaati väga oluliseks, mida tõestab see, et osalesime ka Põhjala lahingugrupi eelmistes rotatsioonides 2008. ja 2011. aastal,» ütles Marran.

Kantsler tänas Rootsit hea töö eest Põhjala lahingugrupi juhtimisel ning rõhutas samas, et Euroopa Liit peab muutma lahingugruppide kasutamist paindlikumaks nii, et lahingugruppe peaks saama kasutada siis, kui selleks on vajadus.

Põhjala lahingugrupi tuumiku moodustab 1500-meheline jalaväeüksus koos toetusüksustega, mis peavad olema 15 päeva jooksul valmis operatsioonipiirkonda lähetamiseks. Lisaks varem lahingugrupis osalenud Eestile, Soomele, Rootsile, Norrale ja Iirimaale saadavad järgmisel aastal oma kaitseväelased lahingugruppi ka Läti ja Leedu.

Kantsler Marran avaldas von der Eschile tänu toetuse eest kaitseväe rühma transportimisel Euroopa Liidu missioonile Kesk-Aafrika Vabariiki. Rootsi aitab tagada KAV-i missiooni strateegilist õhutransporti.

Eestisse kiirvisiidile tulnud riigisekretär von der Esch lahkus Eestist pärastlõunal.

Eestil on Rootsiga mitu praktilist kaitsealast ühisprojekti. Rootsi osaleb aktiivselt Balti kaitsekolledži ja NATO küberkaitsekoostöö keskuse töös. Eesti kaitseväelased osalevad mitmetel Rootsi kaitseväe koolitustel ja õppustel ning samuti on Rootsi Eestile üks olulisemaid partnereid hangete alal. Samuti on Rootsi eestvedamisel loodud Läänemere riikide mereseirealase teabe vahetamise formaat SUCBAS, milles Eesti osaleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles