John Podesta: privaatsuse kaitsmine suurte andmehulkade maailmas

, Counselor to President Barack Obama
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama nõunik John Podesta.
President Barack Obama nõunik John Podesta. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi Barack Obama nõunik John Podesta kirjutab, et Ühendriigid ja EL peavad kiiren­dama kõnelusi kõikehõlmava andmekaitse­leppe üle.

Inimajaloos ei ole informatsioon enamasti liikunud kiiremini, kui hobune ja ratsanik suutsid ratsutada või laev seilata. Tänapäeval on reaalsus kohene üleilmne kommunikatsioon. Internet on rahvusvahelisele ärile, teadmiste jagamisele ja piiriüleste sidemete loomisele osutunud otsekui kuldvillakuks. Alustades nutitelefonidest taskus ning lõpetades autode navigatsioonisüsteemidega, on meie maailm tänapäeval rohkem ühendatud kui iial varem ning ka meie ise toodame üha enam andmeid oma tegevuste, liikumiste, eelistuste ja suhete kohta.

Terve rea allikate tekitatav suur andmekogus on tänu kogumise, talletamise ja töötlemise kulu vähenemisele ning üha võimsamatele analüütilistele võtetele saanud nn suurte andmehulkade (Big Data – toim) tehnoloogia südameks. Suuri andmehulki kasutatakse mitmel sotsiaalselt ja majanduslikult jõulisel viisil: nii selleks, et ajendada tähtsaid meditsiiniuuringuid ja tervishoiuteenuseid, kui selleks, et modelleerida kliimamuutuse mõju – näiteks merevee taseme tõusu –, kui ka selleks, et aidata erafirmadel ja valitsusasutustel tuvastada pettusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles