Niguliste muuseum kutsub altari sisse vaatama

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringute teostamine Hermen Rode kappaltaril.
Uuringute teostamine Hermen Rode kappaltaril. Foto: Niguliste muuseum

Reedel, 9. mail avatakse Niguliste kiriku nimepäeva – nigulapäeva – puhul erandkorras kiriku 15. sajandist pärinev peaaltar.


Hermen Rode töökojas valminud meistriteos on uurimisprojekti «Rode altar lähivaates» keskpunktis ning selle tulemusena on juba paljastunud palju uut ühe Eesti olulisima kunstiteose kohta. Nigulapäeval tutvustavad altarit ja selle ajalugu muuseumi direktor Tarmo Saaret, tehnilistest uuringutest räägib projekti koordinaator konservaator Hilkka Hiiop, tutvustuste vahel saab kuulata orelimuusikat Tiit Kiige esituses.

Vaid kolmel korral aastas – nigulapäevadel, 9. mail ja 6. detsembril ning kõigi pühakute päeval, 1. novembril avatakse Niguliste kiriku peaaltar ning külastajatel on erakordne võimalus näha altariretaabli sees paiknevat 40 kaunist puuskulptuuri. Hermen Rode töökojas aastatel 1478–1481 valminud kappaltar on üks suurejoonelisemaid ning paremini säilinud hiliskeskaegseid Põhja-Saksa altariretaableid kogu maailmas.

2013. aastal alanud mitmeaastane konserveerimisprojekt «Rode altar lähivaates. Niguliste peaaltari rentaabli ajalugu, tehnilised uuringud ja konserveerimine» on tänaseks andnud juba mitmeid huvitavaid tulemusi ja toonud kokku erinevate ametkondade oskusteabe – nii on Eesti Kunstimuuseumi, Eesti Kunstiakadeemia ja Ennistuskoja Kanut kõrval uurimistöös osalenud Keskkonnauuringute Keskus ning maksu- ja tolliamet.

Nigulapäeva ürituste raames saab tutvuda nii kappalatari ajaloo kui ka värskete uurimistulemustega. Kõige noorematele külalistele on avatud temaatiline töötuba, saadaval uued õpetlikud töölehed. Meeleolu loob orelimuusika. Muuseum on erandkorras avatud kuni kella 20 ning nimepäeva puhul saab muuseumi külastada sooduspiletiga 2 € / 1,20 €.


Ürituse kava:
18.00 kappaltarit tutvustab muuseumi direktor Tarmo Saaret
19.00 esineb organist Tiit Kiik
19.15 projekti «Rode altar lähivaates» tutvustab konservaator ja projekti üks eestvedajad Hilkka Hiiop
19.35 esineb organist Tiit Kiik
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles