Taavi Minnik: keegi ei julge teid enam kunagi peksta…

Taavi Minnik
, Tallinna Ülikooli doktorant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Minnik, ajaloolane.
Taavi Minnik, ajaloolane. Foto: Pm

Kui Vladimir Putinit kellegagi võrrelda, siis serblaste kurikuulsa liidri Slobodan Miloseviciga, kes juurutas «hea meie» ja «halvad nemad» vastanduse, kirjutab ajaloolane Taavi Minnik.

«Нико не сме да вас бије!» («Keegi ei julge teid enam kunagi peksta» – serbohorvaadi k). Nõnda lausus 1987. aasta aprillis Jugoslaavia kompartei Serbia haru esimees Slobodan Milosevic Gazimestanil, 1389. aasta Kosovo lahinguväljale näidisdemonstratsioonile kokku aetud kohalikele serblastele, kui need talle kaebasid, et albaanlastest miilitsad neid peksavad.

Ehkki Tito-järgses Jugoslaavias oli serbia marurahvuslus hakanud pead tõstma juba varem, omandasid Milosevici Kosovo väljadel lausutud sõnad olulise märgilise tähenduse, neid kedrati serbia massimeedias ning lõpuks muutusid need mantraks serblastega asustatud enklaavides Horvaatia ja Bosnia territooriumil, hiljem, kodusõja lahingumöllus juba sõjahüüuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles