Megaandmeladu ehitatakse Paldiskisse või Jõelähtmesse

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Data Valley Enterprises OÜ tegevjuht Jussi Vartiainen ütles, et andmelao käigushoidmiseks on vaja kolme energiaallikat.
Data Valley Enterprises OÜ tegevjuht Jussi Vartiainen ütles, et andmelao käigushoidmiseks on vaja kolme energiaallikat. Foto: Mihkel Maripuu

«Valiku, kas Paldiski või Muuga sadama ümbrus, teeme oktoobris, kui Euroopa Komisjon otsustab LNG terminali ja Balticconnectori rahastamise,» ütles Data Valley Enterprisesi juht Vartiainen. «Andmeladu vajab oma elektrijaamas energia tootmiseks gaasi rohkem, kui seni tarvitab terve Eesti koos Nitroferdi keemiatehasega.»

Andmeladu nõustub ostma oma elektrijaamale maagaasist kallimat veeldatud maagaasi (LNG), sest tema kliendid maksavad mitte serverite tööks ja jahutamiseks vajamineva energia eest, vaid nõuavad andmete säilitamisele raudkindlat tagatist.

«Vajame tegutsemise garantiiks vähemalt kolme erinevat energiaallikat, millest kaks on LNG ja maagaas,» selgitas Vartiainen. Esimeses etapis ehitatakse 30 000-ruutmeetrine ladu ja 250 MW võimsusega elektrijaam, mille maksumuseks kujuneb 170 miljonit eurot. Kokku kerkib kolm elektrijaama ja 200 000 ruutmeetrit põrandapinda serveritele, mis läheb maksma 600 miljonit eurot. Andmelao järgmised etapid võivad asuda erinevates kohtades, mistõttu investeeringust võib jaguda nii Paldiskile kui ka Jõelähtmele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles