Eesti kokk on maailma üks kiiremaid austrite avajaid

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Promopilt

Mai alguses Rootsis peetud Põhjamaade austrite avamise meistrivõistlused võitis kindlalt Tallinki peakokk Anti Lepik, kes on ühtlasi ka maailmas üks parimaid ja kiiremaid austrite avajaid.

Ainsana Eestist Põhjamaade austrite avamise meistrivõistlustele kvalifitseerunud Tallinki peakokk Anti Lepik seljatas 15 konkurenti, avades ja serveerides kokku 30 austrit võistluse kiireima ajaga, 2 minuti ja 51 sekundiga.

Meistrivõistlused peeti mai alguses Rootsi väikelinnas Grebbestadis, kuhu kogunesid austrite avamise maailmatipud Rootsist, Norrast, Taanist ja Soomest. Võistlust tuli jälgima mitusada pealtvaatajat, et nautida põnevat šõud ning pärast ka värskeid meisterlikult avatud austreid koos värskendava šampanjaga. Võistlejate ülesandeks oli avada 30 austrit nii kiiresti ja puhtalt kui võimalik, et vaagnale serveeritud molluskite vahele ei oleks jäänud pisematki karbikildu või merevee tilka.

Tiitlit tuli kaitsma mullune Põhjamaade meister, taanlane Simon Tønsager, kes koos venna Jonasega pakuvad teistele alati tugevat konkurentsi.  Tänavune võistlus oli läbi aegade tugevaim: kui eelmistel kordadel ei suutnud keegi avada 30 austrit vähem kui kolme minutiga, siis seekord õnnestus see lausa kolmel võistlejal. Kiireimaks osutus aga Anti Lepik tulemusega 2:51 (lõpptulemus trahvide ja boonusega on 3:15). Talle järgnesid rootslane Lars Karlsson ajaga 2:58 (lõpptulemus 3:26) ja mullune meister, taanlane Simon Tønsager ajaga 2:56 (lõpptulemus 3:26).

«Austrite avamise konkursid on alati väga rasked. Viimase aasta jooksul on konkursil eriliselt suurt rõhku pandud kvaliteedile: on hakatud rangemalt hindama iga viga ja serveerimist,» ütles Anti Lepik. Seekordne võistlus oli Lepiku sõnul keeruline selle poolest, et võistlusaustrid olid suhteliselt õrna karbiga: nad võisid kergelt käes avades pooleks minna, mille eest määratakse suur trahv.

Žürii tööd juhtis ei keegi muu kui valitsev Euroopa meister ja maailmameister Michael Moran Iirimalt, keda aitasid Taani meister 2009 Henrik Šurina, soomlane Leif Tengström ning rootslanna Anna-Lena Andresen. Võistlus koosnes kolmest voorust ehk neli finaalvooru pääsenud võistlejat pidid kokku avama 90 austrit. Nii mõnelgi võitlejal läks käsi krampi, kuna austrite avamine on füüsiliselt raske töö.

2007. ja 2010. aastal saavutas Anti Lepik maailmameistrivõistlusel neljanda kohta, lisaks 2010. aastal ka kauneima vaagna eripreemia. Anti Lepik on mitmekordne austrite avamise Soome meister. 2013. aastal jäi ta nii Põhjamaade kui maailma meistrivõistlustel kolmandaks, ning sai taas maailma kauneima vaagna auhinna. Anti Lepiku hüüdnimi kokandusringkondades ongi «Mr. Clean» ehk härra Puhtus tänu tema laitmatult puhtale austrite serveerimistehnikale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles