Andreas Johandi, Vladimir Sazonov: 35 aastat Iraani Islamivabariiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Tänavu tähistas Iraani Islamivabariik 35. sünnipäeva. Riigi alguskuupäevaks loetakse 1. aprilli 1979, mil ajatolla Khomeini kuulutas välja islamivabariigi. Enne seda oli toimunud referendum, milles valdav osa elanikke oli kiitnud uue valitsemisvormi heaks.

1979. aasta islamirevolutsioon ja monarhia likvideerimine Iraanis avaldasid tohutut mõju Lähis-Idale ja laiemalt kogu maailmale. Islami teokraatliku riigikorra teke Iraanis oli igas mõttes sündmus, mis muutis palju, muuhulgas jõudude tasakaalu regioonis. Šahhi kukutamisega kaotati enam kui 2500 aastat kestnud Iraani kuningavõim, loobuti sekularismist ja orienteerumisest läänele.

Lääs kaotas väärika liitlase ja sai asemele vaenuliku regionaalse suurriigi, mis hakkas levitama islamiäärmuslust väljapoole oma piire. USA pidi oma poliitikat Lähis- ja Kesk-Idas paljuski ümber hindama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles