Ka kirjandus on julgeolek

Urve Eslas
, Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siri Hustvedt
Siri Hustvedt Foto: Scanpix Sweden

Kui räägitakse «pehmest julgeolekust», peetakse silmas majandust või sotsiaalsfääri. Harvem on meeles, et seda rolli täidab ka kultuur, eriti kirjandus. Sellest, kuidas kirjanduse abil kultuuridevahelisi konflikte lahendada, rääkis bestsellerite autor Siri Hustvedt. New Yorgis käis tal külas Urve Eslas.

Kui ma püüaks koondada teie raamatud ühe teema alla, siis selleks on erinevus. Nii kultuuriline kui ka sotsiaalne.

Ehk peaksime minema veel kaugemale ja ütlema, et küsimus on neis, kes on meist erinevad, ja selles, kuidas teistega hakkama saada. See toob meid dialoogilise suhte juurde, Platoni ja Sokratese juurde, küsimuse juurde, mis on tõde ja kuidas tõde sünnib. On hulk mõtlejaid, kes on minu jaoks olnud olulised dialoogilise mõtlemise ja mina-teise suhte lahtikirjutamisel: Martin Buber, Emmanuel Levinas, Jean-Paul Sartre, Søren Kierkegaard, Maurice Merleau-Ponty, Mihhail Bahtin, rääkimata psühhoanalüütilisest valdkonnast, millega ma viimasel ajal tegelen. Nii et jah, minu raamatud räägivad teisest ja eriti räägivad need kommunikatsioonist mina ja teise vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles