Emadepäeva hommik magusata

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vutimuna salat musta leivaga.
Vutimuna salat musta leivaga. Foto: Erakogu.

«Jah, kooki küpsetame me tütrega küll, aga ise eriti ei söö,» põhjendab tillukese Gusto restorani perenaine Anu Laan, miks nende pere hilishommikuselt emadepäevalaualt magusat küpsetist enamasti ei leia.

Tegelikult meeldib Anu Laanele kooke küpsetada küll. Nagu ka tema tütrele Gretele, kes tal aeg-ajalt Hirvepargi servas Gustos abiks käib. Seda aga pigem gurmaanlikust huvist või siis, kui on tänulikke sööjaid – ja neid mõistagi leidub! Kui magusasõbrad pole parasjagu just külalised nende kodus, siis väikese restorani publiku seas on koogisööjaid alati.

Küll aga võib juhtuda, et homsel emadepäeval läheb hoopis restoranis käiku paar-kolm vana head kodust koogiretsepti, mis pärit pere retseptikogust ehk ruudulisest kaustikust, kuhu on üles tähendatud või kleebitud kõik need retseptid, mida tema kodus on peetud vääriliseks teha. Näiteks kihiline kohupiimakook võist, Juubeli tordijahust ja kohupiimast, või virsikupoolikutega kohupiimakook. Või siis hoopis Grete vanaema musta leiva tort, mida too lapselapsele alati sünnipäevaks teeb ja mis koosneb võis pruunistatud riivleivast, mannast, keefirist, kakaost, suhkrust ja kaneelist. Koogi vahele ja peale käib hapu (kreegi)moos, katteks on vahukoor. Mine tea, võib-olla vanaema ise võtab emadepäeval küpsetamise ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles