Grybauskaitė peab astuma lisasammu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõltumatu Dalia Grybauskaitė (60) kogus 45,89 protsenti häältest.
Sõltumatu Dalia Grybauskaitė (60) kogus 45,89 protsenti häältest. Foto: AP/AFP/Scanpix

Ametisoleva riigipea Dalia Grybauskaitė rivaaliks presidendivalimiste lõppvoorus on sotsiaaldemokraat Zigmantas Balčytis.

Leedu president Dalia Grybauskaitė ei suutnud korrata oma viie aasta tagust valimisedu. 2009. aasta valimistel lõi toonane Euroopa Komisjoni eelarvevolinik oma kuut vastaskandidaati, kogudes hiilgavad 69 protsenti häältest, ning valiti ühe hoobiga ka riigi esimeseks naispresidendiks. Pühapäeval ootasid Leedu valijad pingsalt selle aasta valimiste tulemusi, kusjuures peamine intriig ei seisnenud mitte selles, kes valituks osutub, vaid kas riigipea selgub esimeses valimisvoorus.

Valimistulemused pole Grybauskaitė jaoks nii soodsad kui eelmine kord. Sel korral toetas teda 46 protsenti valijaist ja seetõttu tuleb kahe nädala pärast, 25. mail koos Euroopa Parlamendi valimistega korraldada ka teine valimisvoor. Esimeses voorus valituks osutumiseks pidanuks Grybauskaitė Leedu seaduste kohaselt koguma vähemalt 50 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles