Fotod: Paksus Margareetas avati näitus «Kilulinn Tallinn»

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Paksu Margareeta suurtükitornis Eesti Meremuuseumi suvehooaja näitus «Kilulinn Tallinn», mis räägib külastajatele loo ühest lihtsast rentslikalast, kellest sai Eesti pealinna sümbol.


«Meremuuseumis oli kunagi kalandusosakond, mida siin enam küll pole, aga me siiski pöörame oma pilgu kalanduse ja rannarahva poole,» lausus Meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

Näituse kuraatori Teele Saare sõnul on väljapanek kilust kindlasti eriline. «See tagasihoidliku välimusega väike kala tõusis kunagisest lihtrahva toidust noore Eesti Vabariigi oluliseks ekspordiartikliks. Näitusel on väljas palju huvitavat materjali nii Meremuuseumi kui ka Tallinna Linnamuuseumi kogudest ja meil on hea meel, et seda kõigiga jagada saame,» sõnas ta.

«Seda näitust tehes mõtlesin ma korduvalt sellele, et Eestis on olnud huvitavaid tööstusi – klaasitööstusi, toiduainete tööstusi, ka keemiatööstusi, aga tööstusmuuseumi ei ole,» ütles Saar.

Näitus on tema sõnul omapärane selle poolest, et eksponaate tutvustavad tekstid on mina-vormis. «Neid lugedes sattute te otse vestlusse kiluga ja kilu räägib teile oma lugu. Ka peatselt ilmuv näituse kataloog saab olema kokaraamatu vormis,» lisas ta.

«Tallinna kilu edulugu on niisama värvikas kui palju on meres kalu. Siit ei puudu põline rivaalitsemine räimega. Niisamuti eriline retsept, mis Tallinnas vürtsitatud kilu üle ilma kuulsaks tegi ja kilutöösturitele nii Lääne-Euroopast kui ka Venemaalt mitmeid auhindu tõi. Nii ei olegi imestada, et see rentslikala tõusis meie toidulaualt presidendi vastuvõtu peeneks esiroaks. Pealinna sümboli staatusest rääkimata,» öeldakse näituse tutvustuses.

Koos Kilulinna näitusega alustab oma suvehooaega ka Paksu Margareeta katusekohvik – ainus kohvik Tallinna vanalinna katusel. Näitus jääb avatuks kuni 28. septembrini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles