Vene kontrollikoja esimees Stepašin tuleb Eestisse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kontrollkoja esimees Sergei Stepašin.
Vene kontrollkoja esimees Sergei Stepašin. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni Kontrollikoja esimees Sergei Stepašin koos oma kolleegidega tuleb sel nädalal Eestisse töövisiidile, mis on vastukülaskäik Eesti riigikontrolli delegatsiooni visiidile Moskvasse 2006. aastal.

Et Vene Kontrollikoda on nagu Eesti riigikontroll parlamentaarse kontrolli asutus, kohtub Sergei Stepašin töövisiidi käigus 25. juunil riigikogu esimehe Ene Ergmaga, endise riigikontrolöri, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsiga, riigikontrolör Mihkel Oviiri ning siinsete riigikontrolli kolleegidega.

Muu hulgas on arutuse all Euroopa Liidu – Venemaa piiriülese koostöö projektide auditeerimise küsimused. Samuti on kavas käsitleda võimalikku koostööd keskkonnaauditite vallas (näiteks Peipsi järve probleemid), samuti teemad, mis puudutavad osapoolte võimalusi mõjutada töökorralduse efektiivsust piiri läbilaskvuse asjus ehk pikki piirijärjekordi idapiiril.

Sergei Stepašin on endine Venemaa peaminister, tema eelkäijaks ses ametis oli Jevgeni Primakov, ametijärglaseks aga Vladimir Putin. Stepašin on olnud ka siseminister, justiitsminister, Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) ja Föderaalse Vastuluureteenistuse juht. Sõjaliselt auastmelt on ta kindralpolkovnik.

Stepašin on ka õigusteaduste doktor, professor. Ta on väga aktiivne ka ühiskondlikus elus – paljude muude kohustuste kõrval on ta Vene Raamatuliidu president ja jalgpalliklubi Dünamo hoolekogu esimees. Ta on ka Venemaa juristide liidu kaasesimees. Sergei Stepašin on ka Keiserliku Õigeuskliku Palestiina Ühingu esimees.

Sergei Stepašin on kõrgeim Vene ametiisik, kes pärast Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamist tuleb siia kahepoolsete suhete raames töövisiidile. Vene riiklikus hierarhias on kontrollikoja esimees Sergei Stepašin oma staatuselt võrreldav esimese asepeaministriga.

Sergei Stepašinit saadavad Eesti visiidil Vene Kontrollikoja audiitor (Eesti mõistes peakontrolör) Aleksandr Piskunov ja kontrollikoja välissuhete ameti direktor Nikolai Paruzin.
Aleksandr Piskunov on majandusteaduste kandidaat, varem pikka aega teeninud kosmosevägedes Plessetski sõjalisel kosmodroomil, infotehnoloogia spetsialist, sõjaliselt auastmelt on ta kindralmajor (reservis). Piskunov on olnud näiteks Vene parlamendi riigikaitsekomisjoni esimehe asetäitja, Vene valitsuse administratsiooni aparaadi asejuht.

Nikolai Paruzin on kogenud välissuhete spetsialist ja diplomaat, ta on olnud näiteks Venemaa saatkonna I sekretär Ameerika Ühendriikides, samuti on ta olnud Vene parlamendi välissuhete üks juhte. Paruzin on idamaade spetsialist, ta valdab vabalt lisaks inglise keelele ka araabia keelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles