Video: Viimsi volikogu istungil paugutati uksi ja peksti haamrit

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimsi valla volikogu avaldas eile toimunud erakorralisel istungil umbusaldust valla juhtkonnale, uueks vallavanemaks määrati Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) esindav Jan Trei.

Erakorralise istungi päevakorras oli umbusaldada valla juhtkonda, täpsemini volikogu reformierakondlasest aseesimeest Märt Vooglaidu, revisjonikomisjoni aseesimeest Jaak Raiet, vallavanemat Alvar Ildi ning abivallavanemaid Margus Kruusimägi ja Oliver Liidemanni.

Volikogu aseesimeheks valiti valimisliitu Parteivaba Viimsi kuuluv Kristina Kams. Viimsi vallavanemaks valiti IRL-i kuuluv vallavolikogu liige Jan Trei. Viimsi uue koalitsiooni osapooled on IRL ning valimisliidud Parteivaba Viimsi ja Rannarahvas.

Põhjuse umbusalduse algatamiseks andis IRLi volikogu fraktsiooni aseesimehe Mari-Ann Kelami sõnul reformierakonna valitsemisstiil ja eelmise vallavalitsuse (mida juhtis IRL) suunal tehtud «laimukampaania».

Eilsel volikogu istungil esitas volikogu aseesimees Märt Vooglaid umbusalduse peale omakorda protestikirja ja palus teistel volikogu liikmeil sellega tutvuda.

IRLi fraktsiooni küsimuste peale, kus on umbusaldusalune vallavanem või kes võiks teda asendada (kohal polnud ka valla põhimääruse järgi vallavanemat sellisel puhul asendama pidanud abivallavanemaid), läks endast välja koosolekut juhatanud Ain Pinnonen, kes tõusis toolilt ja lahkus. Oma ülesanded andis ta üle aseesimees Märt Vooglaiule, kes «võttis vastu» omaenese esitatud protestikirja ja «lõpetas» haamrilöögiga koosoleku.

Vooglaid ütles Postimehele, et luges alles täna hommikul meediast Viimsi valla volikogu juhtkonna väljavahetumisest. «Eilse seisuga lõpetasin mina istungi esimehe asetäitjana koosoleku ning lahkusin koos koalitsiooniliikmetega. Edasi seal ruumis toimunu ei ole enam juriidiliselt pädev,» leiab Vooglaid.

IRLi fraktsiooni aseesimehe Mari-Ann Kelami sõnul eksib Vooglaid arvates, et sellisel kombel võib istungit lõpetada. «Asjata ei ole seatud määrused ja kodukord, kuidas istungeid läbi peab viima. Vastu oli võtmata päevakord, analüüsimata selle punktid. Väga kummaline, et ta niimoodi otsustas toimida. Oleks ta kohale jäänud ja ka hääletamise läbi teinud, võinuks neil paremini minna,» rääkis Kelam.

Kelami sõnul viibis istungil ka jurist, kes fikseeris kogu toimingute läbiviimise korra ja kelle kinnitusel on vallavolikogu juhatuse umbusaldamine, volikogu uue juhatuse valimine ja vallavalitsuse liikmete arvu ja valitsuse struktuuri kinnitamine täiesti legitiimne.

Tänaseks endine vallavanem parteitu Alvar Ild ütles Postimehele, et ei näe umbusalduse taga muud kui võimuvõitlust. «Umbusalduse põhjuseks toodi see, et vallavanemana määrisin valla mainet, kuna olin nõus minema «Pealtnägijasse» ja kirjeldama Viimsi vallas aset leidnud korruptsioonijuhtumeid.»

Ildi sõnul on ilmselge, et kui ilmnevad asjaolud, mis viitavad korruptsioonile, tuleb neist rääkida avalikult ning tegudega seotud inimesed oma ametikohtadelt tagandada. «Sellises olukorras ei pidanud ma kordagi võimalikuks korruptsiooni kinni mätsida. Lasteaedade juhi, kes oma isiklikul ja valla rahakotil vahet teha ei suutnud, tagandasin ametist päevapealt,» tõi endine vallavanem näiteks.

Viimsis toimuva kohta ütles endine Tallinna linnapea, parteitu Hardo Aasmäe, et piire ületava võimuvõitluse on tinginud raha. «Viimsi on end lõhki laenanud ja kui liiguvad nii suured rahad, ärge imestage millegi üle. Viimsit valitseb mitte avalik võim, vaid äri,» ütles Aasmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles