Estonias etendatakse armunute võluvaid seiklusi

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rahvusooper Estonia

 Rahvusooperis Estonia vaatajate ette jõuab täna Gaetano Donizetti koomiline ooper «Armujook», mille toob lavale Rootsi lavastaja Georg Malvius.

 Lavakujunduse on teinud Ellen Cairns, valguskujunduse Palle Palmé ja koreograafiks on Adrienne Abjörn. Esietendust dirigeerib Vello Pähn, peaosades on Oliver Kuusik, Kristel Pärtna, René Soom, Rauno Elp ja Olga Zaitseva.
Järgmistel etendustel 17. ja 25. mail on peaosades lisaks eelpool nimetatutele Kadri Kipper, Pavlo Balakin ja Janne Ševtšenko ning külalissolist Cataldo Caputo Itaaliast.

Ooper «Armujook» on tänapäeval üks enamesitatud Donizetti oopereid «Lucia di Lammermoori» ja «Don Pasquale» kõrval. Teoses põimuvad liigutav armastuslugu ja mõnus huumor särava ja kauni muusikaga, millest tuntuim on tenoriaaria «Una furtiva lagrima». 1832. aastal toimunud võidukas esietendus tegi Donizettist silmapilkselt ühe tuntuma itaalia ooperihelilooja. Teos on kirjutatud 18. sajandi opera buffa traditsioone järgides ja pakub kuulamisnaudingut ka kõigile 19. sajandi bel canto gurmaanidele.

Lavastaja Georg Malviuse sõnul on «Armujoogis» palju rõõmu ja naljakaid sündmusi. «Tegemist on väga lihtsa süžeega – kaks inimest armastavad teineteist, kuid tunnistavad seda alles loo lõpus. Donizetti muusika on lihtsalt suurepärane, lausa mesi sinu kõrvadele, kui nii võib öelda,» lausus lavastaja.

Georg Malvius on lavastanud üle 60 näidendi, 70 muusikali ja 20 ooperi Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Saksamaal, Inglismaal, Hollandis, Itaalias, Luksemburgis, Austrias, Monacos, Ungaris jm. Eestis on ta toonud lavale 14 muusikali- ja draamalavastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles