Müraekraan mõõdab Mustamäel liiklusmüra

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mustamäel Lepistiku trollipeatuses on üleval müratabloo, mis näitab tänavamüra detsibellide arvu.


Aeg-ajalt muudavad tablool olevad numbrid värvi. «Kuni 69 detsibelli on talutav tänavamüra, siis on tabloo näit roheline,» selgitas keskkonnaameti juhataja kohusetäitja Relo Ligi. Sealt edasi, 70-74 detsibelli puhul lähevad numbrid juba kollaseks ja kui müranivoo tõuseb 75 detsibellini või kõrgemale, on numbrid juba punased.

Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul paigaldatakse tulevikus selliseid tabloosid ka mujale. «Üks pannakse kindlasti Kristiine ristmikule, Ja nende kõikide andmeid saab näha ka Vabaduse väljakul asuvalt keskkonnaekraanilt, kuhu kogu info kokku jookseb,» rääkis Sarapuu.

Müratabloo andis kohe pärast avamist Sõpruse puiesteel liikuvate sõidukite tekitatud helidele oma hinnangu. Niikaua kui fooris põles jalakäijatele roheline tuli ja kesklinna poole suunduvad sõidukid pidid punase tule taga ootama, oli tabloo näit roheline ning detsibellid kusagil 60 kandis. Niipea, kui autodele süttis roheline tuli ning sõidukitevool liikuma pääses, jõudis ka müratase ligi saja detsibellini ning numbrid tablool muutusid punaseks.

Müramonitor aitab Sarapuu sõnul linna mürataset võrrelda ka teiste Euroopa linnadega ning piiritleda linna müratsoonid ja paigad, kuhu linnaplaneerijail tulevikus eluhooneid rajada ei soovitaks. «Saadud andmed aitavad uusi elumaju rajada just vaiksetesse piirkondadesse ja ka paremini tulevasi liiklussõlmi planeerida,» mainis abilinnapea.

Tabloo näitas ilmekalt ka seda, et liiklus pole tänaval ainus müraallikas. Nimelt tegid keskkonnaametnikud müratabloo kontrollimiseks veel täiendava katse spetsiaalselt selleks kaasa võetud lastepasunaga ning plastmassist mänguasja prääksatused ajasid tabloo numbrid samuti punaseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles