Toris algas võidupüha tähistamine mälestustahvli avamisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutule süütamine Toris
Võidutule süütamine Toris Foto: Urmas Luik

Täna keskpäeval avati Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus mälestustahvel 43-le Vabadussõjas osalemise eest Vabadusristi saanud ameeriklasele.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo, kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, president Toomas Hendrik Ilves ja USA suursaadik Michael C. Polt osalesid täna Tori Sõjameeste Mälestuskirikus tänu- ja mälestustseremoonial ning asetasid pärja Vabadussõja mälestusmärgile Tori Kalmistul.

Tseremoonia käigus käigus avas president Ilves mälestustahvli 43-le Ameerika Ühendriikide kodanikust Vabadusristi kavalerile, süüdati võidutuli ning annetati teenetemärke.

Eesti Vabadussõjas osalesid koos teiste liitlastega ka Ameerika Ühendriikide vabatahtlikud Punase Risti töötajatena. Kaks nende ohvitseri, leitnandid Blanton ja Winfield, surid Narvas tüüfuseepideemia käes kannatanuid abistades. Mehed maeti sõjaväeliste austusavalduste saatel algul Eestisse ning hiljem sängitati ümber Ühendriikidesse.

Tseremooniast osa võtnud president Ilves tänas oma kõnes Eesti sõpru ja toetajaid Vabadussõjas. «Meie sõjameeste vaprus ja enesekindlus muutsid võimalikuks sõdimise mitmel rindel mitme vaenlasega,» ütles president Ilves.

«Kuid Võidupäeva eel on meie kohuseks tänutundega meenutada ka meie sõpru, kes toetasid Eestit Vabadussõja ajal, kes seisid koos meiega demokraatliku ja vaba Eesti eest,» sõnas riigipea.

President Ilves meenutas, et oma riigi kaitsmiseks oli Eestil vaja varustust ja relvi, kuid meil oli vaja ka toita oma rahvas ning tagada tervishoiu toimimine sõja tingimustes. «Siin oli Ameerika Punase Risti ja Ameerika Abi Administratsiooni toetus kohati eluliselt oluline. Meie tänu ja austus kuulub neile 43 Ameerika Ühendriikide kodanikule, kes said teenete eest Vabadussõjas Eesti kõrgeima autasu – Vabadusristi,» kõneles ta.

USA suursaadik Michael C. Polt nimetas oma kõnes Eesti pikka teekonda vabadusele inspireerivaks. Ta mälestas Vabadussõjas langenuid eestlasi ja Ühendriikide vabatahtlikke ning meenutas, et USA on väga uhke oma katkematu toetuse üle läbi Eesti iseseisvuse ajaloo.

«Te olete austanud mu kaasmaalasi Vabadusristiga ja täna selles vabatahtlike poolt kenasti taastatud kirikus mälestate nende teeneid mälestustahvliga. See sümboliseerib ka murdmatut sõprussidet Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahel,» rääkis suursaadik.

«Täna seisab Eesti iseseisva, demokraatliku ja edukana USA ja oma Euroopa partnerite kõrval kui rahvusvahelise kogukonna väärikas liige ning nagu vabaduse kaitsevall selle kõigi vaenlaste vastu,» lisas ta.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on Eesti liitlassuhe Ameerika Ühendriikidega pikaajaline ja usaldusväärne, kuna see sündis juba Vabadussõja tules. «Olime relvavennad Vabadussõjas, olime Iraagis, oleme täna Afganistanis,» ütles kaitseminister. Ta meenutas ka mitmeid hiljuti toimunud ühisõppusi.

Eesti Reservohvitseride Kogu poolt algatatud võidupüha eelne tänu- ja mälestusüritus «Eesti peab meeles» toimus täna 11. korda. Selle käigus süüdati võidutuli, tunnustati ohvitsere ning mälestati Eesti eest ja teenistusülesannete täitmisel langenud relvavendi.

Võidupüha võidutuli süüdati 22. juuni keskpäeval kõigi Eesti eest langenud sõjameeste mälestuseks põlevast altariküünlast. Süüdatud võidutule tõrvik viiakse reservohvitseride poolt Vabadussõja võidusamba juurde Tallinnas Vabaduse väljakul, kust see liigub kaitseväe soomukil edasi Viljandisse, Võidupüha paraadi toimumise paika. Paraadil jagab Vabariigi President tule maakondadesse laiali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles