Margit Härma: Naised, kes mängivad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Härma
Margit Härma Foto: SCANPIX

Seltskonnas ärevatel Ukraina teemadel arutades viskas üks arukas, aga emotsionaalne slaavitar õhku väite, et kui maailma juhiksid naised, siis selliseid sõdu ei olekski. Tuliseid poolt- ja vastuargumente jagus tükis ajaks. Teema võttis lõpuks poolnaljaga kokku kirjut elu elanud vanem mees, kes teatas, et kui naised maailma juhiksid, siis ei teaks keegi, kas on sõda või kehtib rahu, või milliste reeglite järgi seda sõda või rahu peetakse, sest naised mängivad.

Nojah, naistele käib ju jõuga oma tahtmise nõudmine üle jõu. Ja siis nad mängivad. On neid, kes mängivad teadlikult, ja neid, kes ei suuda isegi endale oma mängude motiive tunnistada. Nood viimased suudavad enda lähedal hulluks ajada ka kõige tugevama närvikavaga inimesed. Olen õppinud neid vältima nagu nakkushaigust, neist hoolikalt eemale hoidma. Teadlike mängijate hulgas on neid, kelle sihiks mingi preemia, ja neid, kes mängivad lihtsalt mängu ilu pärast.

Olgu siis eesmärgiks edu, armastus, kättemaks või majanduslik kasu, mäng on alati mitmekülgsem, teravam, paindlikum ja tõhusam relv kui toores jõud. Edu ja armastuse nimel mängitakse kindlameelselt, süstemaatiliselt ja järjepidevalt. Ollakse valmis tooma teatud ohvreid. Ja see viib sihile, aga kas ka õnnelikuks teeb, on juba teine küsimus. Majandusliku kasu nimel mängijate hulgas on nii neid, kes pingutavad enda ja oma järglaste hea elujärje kindlustamise nimel, kui ka lihtlabaseid kelme, kes vanuritelt kortereid välja petavad. Kättemaksuhimu aga vallandab kõige pahelisemaid ja süngemaid mänge, mis hävitavad valimatult kõik osalised, nii algatajad kui ka kaasatõmmatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles