Esietendus Tallinna Linnateatris: Nüganen, Tšehhov ja William Boyd

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnateatri põrgulaval esietendub Elmo Nüganeni käe all laupäeval, 24. mail kell 19 ühe tänapäeva tunnustatuima inglise romaanikirjaniku William Boydi värske näidend «Igatsus», mis põhineb Anton Tšehhovi lühijuttudel «Minu elu» ja «Tuttavate juures». Kuula ja vaata Tallinncity videost, mida lavastaja selle kohta kõneleb!

Tallinna esietendust väisab ka autor, kellega huvilistel on võimalik kohtuda festivali HeadRead raames pühapäeval, 25. mail kell 16 Kirjanike majas. «Igatsus»  kujutab ajastutruult ühes vene provintsilinnas aset leidvaid sündmusi, puudutades Tšehhovi üht läbivat peateemat – järelejätmatut nostalgiat kellegi või millegi järele, igatsust olla kuskil mujal, kellegi teisega või keegi teine, samas küsimata endalt, kas ma võtan midagi ette, et olukorda muuta.

Ingliskeelsete maade Tšehhovi-armastus on läbi aegade olnud märkimisväärne ning nagu on öelnud üks tema bibliograafidest, seisnevat Tšehhovi näidendite ainus häda nende vähesuses. Selle vea parandamiseks on mitmed briti autorid kirjutanud tema teoste mugandusi ja versioone.

Austusest Tšehhovi vastu astus oma ainsa, mullu valminud näidendiga «Igatsus» nende hulka ka William Boyd. «Tulemuseks on Boydi ja Tšehhovi kombinatsioon, mille teemad  - elu mõtte otsimine ja selle mõttetuse tajumine, kahetsus kas tegutsemise või tegutsemata jätmise pärast, vaikne vastupidamine, armastuse lootus ja selle luhtumine - on olnud olulised mõlema kirjaniku loomingus,» on öelnud kirjastaja ja tõlkija Krista Kaer.  Maailmakuulsuse saavutas William Boyd (s. 1952 Ghanas) romaanidega, mida on tõlgitud kokku kolmekümnesse keelde.

«Igatsus» jätkab Elmo Nüganeni Tšehhovi-aineliste lavastuste rida, kuhu kuuluvad  «Kajakas» (1990 Ugala), «Ivanov» (1992, Draamateater), «Pianoola ehk Mehaaniline klaver» (1995, Tallinna Linnateater), «Maailmale nähtamatud pisarad» (2012, Tallinna Linnateater).  2011. aastal pälvis Nüganen ka Vene riikliku mälestusmedali «Tšehhov 150» autori pärandi tõlgendamise ja populariseerimise eest. 

«Igatsuse» loomemeeskonda kuuluvad varemgi Linnateatri märgiliste lavastuste juures kaasa teinud kunstnik Vladimir Anšon, valguskunstnik Gleb Filštinski, kostüümikunstnik Reet Aus. Helilooja on Jaak Jürisson, muusikaline kujundaja Riina Roose. Näidendi on tõlkinud Anu Lamp. Lavastuses mängivad Peeter Tammearu (Kuressaare Linnateater), Epp Eespäev, Maiken Schmidt või Liis Lass, Anne Reemann, Rain Simmul, Kristjan Üksküla, Andrus Vaarik, Kalju Orro, Elisabet Reinsalu, Helene Vannari ja Anu Lamp. Etendust  mängitakse sel hooajal põrgulaval nii mais kui juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles