Euroopa küberkuritegude operatsioonil said kaks eestlast kahtlustuse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ükski internetikasutaja pole küberkuritegude eest kaitstud.
Ükski internetikasutaja pole küberkuritegude eest kaitstud. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise küberkurjategijate vastu suunatud operatsiooni Blackshades käigus peeti kinni 81 inimest, nende seas kahtlustatakse kahte eestlast.

Eestlasi kahtlustatakse arvutikuriteo ettevalmistamises.

«Mehi kahtlustatakse selles, et nad omandasid ja valdasid BlackShades Recovery tarkvara, mis oli loodud nakatatud arvutitest arvutikasutajate nimede ja paroolide kogumiseks,» ütles Riigiprokuratuuri avalike suhete juht Kadri Tammai.

BlackShades'iks nimetatakse Hollandi juhtumit, kus pahavara kasutanud 18-aastane mees nakatas vähemalt 2000 arvutit, kontrollides ohvrite veebikaameraid, et naistest ja tüdrukutest pilti teha.

Eestlaseid võib oodata rahaline karistus või kuni kolmeaastane vangistus.

Keskkriminaalpolitsei poolt läbiviidava kriminaalmenetluse eesmärgiks on selgitada välja, mis põhjusel isikud nimetatud tarkvara omandasid ning kas ja kuidas nad seda kasutasid.

Pahavara loojate, müüjate ja kasutajate vastu suunatud kahepäevasest operatsioonist võtsid peale Eesti osa mitmed Euroopa riigid, aga ka näiteks USA, Kanada ja Tšiili.

Selle käigus konfiskeeriti üle 1000 andmekandja - arvutid, mobiiltelefonid, kõvekettad ja mälupulgad, vahendas Europol. Kahe päeva jooksul otsiti läbi 300 kodu.

Operatsiooni eestvedaja oli Euroopa Liidu agentuur Eurojust ning seda toetas Euroopa Küberkuritegude Keskus. Peale selle osales operatsioonil ka FBI.

Euroopa Küberkuritegude Keskuse juht Troels Oerting ütles, et küberkriminaalide arv kasvab nii Euroopas kui üle terve maailma. «Meie töö ei ole kaugeltki mitte lõppenud, aga meie piiriülene koostöö kasvab ning me tegeleme nende juhtumitega pidevalt.»

Koen Hermans Hollandi esindusest lisas, et need tulemused peaksid olema meeldetuletuseks, et ükski internetikasutaja ei ole kaitstud ning see operatsioon peaks olema hoiatuseks kurjategijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles