Eesti päästemeeskond sõidab Bosnia üleujutuspiirkonda

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti päästemeeskond Bosniasse sõiduks asju pakkimas.
Eesti päästemeeskond Bosniasse sõiduks asju pakkimas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti üheksaliikmeline päästemeeskond sõidab homme Balti riikide ühismeeskonna BaltFloodCombat (BFC) koosseisus Bosnia ja Hertsegoviinasse, et aidata riigil likvideerida üleujutustest tingitud olukorda.

Eesti vastas möödunud nädala lõpus positiivselt Bosnia ja Hertsegovina julgeolekuministeeriumi rahvusvahelisele abipalvele saata neile appi üleujutuse pumpamismoodul, teatas päästeamet.

Oma valmisolekut missioonil osalemiseks kinnitasid ka Läti ja Leedu kolleegid, kes koos eestlastega moodustavad 19-liikmelise ühismeeskonna. Vastavalt BFC kontseptsioonile ja kokkulepitud tegutsemisjuhistele tagavad kogu missiooni logistilise, meditsiini ja IT-toetuse Eesti päästemeeskonna eksperdid.

Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu sõnul on BFC ühismeeskonna oskused, varustus ja kogemused ühed Euroopa parimad. «BaltFloodCombat on ellu kutsutud esmalt Balti riikide aitamiseks üleujutuste korral ja on pälvinud ka Euroopa Liidus kõrge hinnangu. Tänu kolme riigi heale koostööle on meil võimalus pakkuda abi ka teistele riikidele. Olukord on kriisipiirkonnas praegu väga traagiline,» ütles Tammearu.

Ta lisas, et meeskonna teadmiste ja oskuste juures on päästeametil kohustus ja teisalt ka võimalus hädasolijaid aidata. «Selline suuremahuline päästeoperatsioon täiendab kindlasti ka meie meeste kogemustepagasit.»

Pea nädal aega kestnud suurte vihmasadude tõttu on Bosnia ja Hertsegoviina ning Serbia alad kannatanud suureulatuslike üleujutuste ja sellest tingutud maalihete all, mis on omakorda põhjustanud majade kokkuvarisemisi ja infrastruktuuri kahjustusi.

Bosnia ja Hertsegoviinas on juba rohkem kui 6000 inimest evakueeritud, mis võib tõenäoliselt ka suureneda. Hinnanguliselt võivad üleujutused mõjutada kuni 50 000 inimest.

BaltFloodCombat (BFC) on 2010. aastal registreeritud esimene rahvusvaheline elanikkonnakaitse moodul Euroopas, mis on välja arendatud Eesti päästeameti juhtimisel ning koosneb Eesti, Läti ja Leedu ressurssidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles