Mälestusteraamat juhatas sõjahauani

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu «Pulma Pauli pajatused» esikaas
Raamatu «Pulma Pauli pajatused» esikaas Foto: Randivälja külaselts

Pärnumaal Tori vallas asuvas Randivälja kirikus esitletakse pühapäeval mälestusteraamatut «Pulma Pauli pajatused 1924-1958», milles kirjeldatud sündmused andsid tõuke üles otsida 70 aasta tagune sõjahaud ja see tähistada.

«Järgmine päev tundus olema rahulik ja vaikne. Arvasime, et ka venelased on juba edasi läinud ja tulime korraks [metsast] koju. Istusime üleval Pulma talu toas ja arutasime, mis me elust edasi saab. Järsku nägime läbi akna, et Kivissaare poole tuleb sõjaväekolonn. Selle ees, taga ja külgedel olid püssidega Vene sõjaväelased, keskel aga kuus Saksa mundris meest, varrukatel sinimustvalged Eesti vapid. Kolonn sammus Kivissaare õuest läbi otse lähedal asuvasse metsa. Peagi hakkas sealt kostma kisa, karjeid ja püssipauke,» kirjeldab mälestuste autor, värvika elukäiguga Paul Raudsepp ehk Pulma Paul 1944. aastal Randivälja külas aset leidnud tragöödiat.

Toona 20-aastane, nii sakslaste kui ka venelaste eest ennast metsas varjanud noormees mattis salaja koos isa ja kahe külamehega tundmatud Eesti sõjamehed maha ja tähistas haua sealsamas kasvanud haavapuusse lõigatud ristiga.

1990ndatel üritas ta seda kohta uuesti üles otsida, kuid tulemuseta.

Küll õnnestus see tänavu kevadel kohalikku pärimust abiks võttes tuvastada Randivälja külaseltsil, kes koos Murru küla seltsiga on ka Paul Raudsepa raamatu väljaandja.

Hauas lebavate Eesti sõjameeste säilmed on kavas kaitseministeeriumi spetsialistide juhatusel välja kaevata juuni alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles