Rõivas: Balti riikide huvi on olla energia-alaselt sõltumatu

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Toomas Tatar / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Leedu energiafoorumil, et Euroopa Liidu toetus Balti riikide energiasõltumatuse saavutamisele on märgatavalt kasvanud ning kolme riigi kostöö on praegu olulisem kui kunagi varem.

«Meie riikide ühine strateegiline huvi on olla energia-alaselt sõltumatu ja kuuluda Euroopa ühtsesse turgu,» ütles peaminister Taavi Rõivas Leedu energiafoorumil peetud avakõnes.

Koostöö Euroopa riikidega ei ole Rõivase sõnul oluline vaid energiajulgeoleku tagamiseks, vaid veelgi enam, see tooks kaasa majanduslikku kasu nii era- kui avalikule sektorile.

Viidates geopoliitilisele olukorrale, on energiateemad Euroopa Liidus senisest olulisemaks muutunud.

«Toetus ja valmisolek aidata kaasa meie püüdlustele ühendada gaasi- ja elektriturud Euroopaga on märgatavalt kasvanud,» ütles Rõivas. 

Peaminister kinnitas, et Eesti jaoks on oluline tihedam seotus kolme Balti riigi vahel ehk ühtne Balti turg. See puudutab nii elektri- kui ka gaasiühendusi, sealhulgas LNG tarbimise võimalusi.

Sõivase sõnul näitab Eesti kogemus, et suurem ja avatum turg ning mitmekesised ühendused tähendavad odavamat energiat.

«Näiteks Estlink2 valmimine tõi elektri turuhinna alla – tänane elektri turuhind Eestis on 53.77 eurot MWh, seevastu Leedus 76.10 eurot.»

Leedus toimuv ühepäevane energiafoorum keskendub soojamajanduse praktikatele ja projektidele Leedus, Lätis, Eestis, Poolas ja Rootsis.

Enne Rõivast võttis sõna Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles