Martin Kala: suur sinine kaheksajalg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kala
Martin Kala Foto: SCANPIX

Tulevase europarlamendi olulise osa võivad moodustada äärmuslike, spetsiifiliste huvide, mitte enam «Euroopa väärtuste» esindajad, kirjutab kolumnist Martin Kala.

Kas nihe selles, kuidas eurooplased näevad maailma ja oma rolli selles, kajastub seekordsetel eurovalimistel? Euroopa Parlamendi valimised on arvudes võrdväärsed suurriikide, USA, India ja Brasiilia üldvalimistega. 400 miljonit potentsiaalset valijat hääletavad 17 000 kandidaadi eest, kes kõik üheskoos – 751 eurosaadikut – otsustavad järgmise viie aasta jooksul Euroopa tuleviku üle. Väga suur erinevus seisneb aga selles, millest ja kuidas valija Euroopas mõtleb.

Seda, et mitmes liikmesriigis on ülekaalukalt populaarsed eurovastaste parteid ning euroteemadel lasub rusuv varjund, kinnitas juba aasta alguses moodustatud äärmuslaste allianss Prantsusmaa Rahvusrinde ja Hollandi Wildersi paremäärmuslaste vahel. Euro-apaatiat on näha kõikjal. Eestit on ikka ja jälle positiivseks näiteks toodud – möödunud eurovalimistel näitasime ainsa euroriigina kasvavat valimisaktiivsust, kõikjal mujal see muudkui vähenes. Olgugi, et ka meie aktiivsusnäitajad demonstreerisid protesti kinniste nimekirjade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles