Baltikumi üksiklaste kokkutulek

Sven Karja
, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janusz Stolarski
Janusz Stolarski Foto: www.monobaltija.lt

Kaunases toimuv monolavastuste festival Monobaltija on õige pisut eakam kui Eesti analoogfestival, Pärnu Monomaffia. Ent kuna leedukad korraldavad oma üritusi pikema intervalliga, siis kordade arvult ollakse tasa. Mai teisel nädalal Kaunases väldanud monoteatrifoorum oli järjekorras neljas ning ka Pärnus jõutakse tänavu augustis neljanda festivalini.

Pole vist liialdus öelda, et ühe-näitleja-teatrist on saanud korraga trend, publiku soosik ja kireobjekt. Täpsustavalt tuleb siiski lisada, et masside huvikeskmes püsib siiski vaid üks selle žanri alaliike, stand up comedy, mis ilmselt paljude jaoks ongi muutunud monolavastuse sünonüümiks. Ses mõttes pakkus Kaunase festival tänuväärselt avarat spektrit: esindatud olid nii sõnatu füüsiline teater, postdramaatiliste sugemetega «vestan-teile-oma-lugu»-teater, ekstsentriline estraad, aga ka klassikalisel dramaturgial põhinev ümberkehastumisteater. Ent  alati vaid üks näitleja korraga.

Tänavu oli tegu  mälestusfestivaliga: Monobaltija algatasid 2010. aastal Kaunase Kammerteatri rajajad, isa ja poeg Stanislovas ja Aleksandras Rubinovas. Alates eelmise aasta oktoobrist jäi nii teatri kui festivali vedamine Aleksandrase õlule. Mälestusürituse formaadist tingitult ei jagatud seekord preemiaid (peale publikuauhinna).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles