Video: kuhu kaovad ilmajaama õhupallid?

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees käis ilmateenistuse 95. sünnipäeva puhul vaatamas, kuhu kaovad pilootpallid ja milline termomeeter näitab, kui palju Harjumaal sooja on.

Iga päev lennutatakse Tallinna külje all Harku ilmajaamaas õhku õhupalli moodi pilootpallid. Valget palli kord ja punast palli talvisel ajal kolm ning suvisel ajal viis korda päevas.

Nende järgi määratakse õhusuunda ja -kiirust kuni kilomeetrises õhukihis.

Pallid lähevad õhus katki ja kukuvad maapinnale. Neid keegi korjamas ei käi ja ilmselt on pallide jäänuseid praeguseks juba kümneid tuhandeid üle terve Eestimaa.

Eesti Ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna asejuhataja Külli Loodla sõnul võib pallijäänuste leidja need endale jätta.

Vaatlusväljakuid on Eestis 27.

Harku ilmajaam, mis on Loodla sõnul Harjumaa keskmiste ilmaolude mõõtmiseks parim paik, on oluline sellepärast, et see on üks kuuest, kus on keegi ööpäevaringselt kohal.

Kokku töötab selles jaamas viis inimest, kes kordamööda ilmal silma peal hoiavad.

Nad käivad näiteks iga kolme tunni tagant pilvi vaatlemas ja kaks korda päevas anumasse kogunenud vihmavett mõõtmas ja tühjendamas.

Eesti Ilmateenistus on 1992. aastast rahvusvahelise meteoroloogia organisatsiooni VMO liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles