Juhtkiri: Eesti hääl loeb Euroopas enam, kui oskame arvata

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Pühapäeval on europarlamendi valimised. Kohalike või riigikogu valimistega võrreldes on Euroopa valimistel osalemise protsent olnud tagasihoidlik. Meile on miskipärast tundunud, et Euroopa asjadele pole meil olulist mõju. Tõsi, Euroopa Liit on olnud meile toetuste läbi kasulik partner ja muidugi oleme rõõmsad ka tööjõu ja kaupade vaba liikumise üle, kuid ei enamat.

Kuid võib juhtuda, et Euroopa Liidul on meid, meie ajaloolist kogemust ja meie vabadust vaja ehk sama palju kui meil Euroopa Liitu. Oma rolli pisendades ei adu Eesti alati, mida tal on olnud Euroopale pakkuda. Küsimus ei ole kaubandustehingus, küsimus on väärtustes, mille poole on Euroopa Liit püüdnud selle loomisest alates liikuda – demokraatlikes põhimõtetes, arusaamas inimesest kui vabast otsuselangetajast ning printsiibis, mis näeb inimesi võrdselt olulisena.

Võrreldes vastandusega, mida Eesti erakonnad neil valimistel näidanud on, hakkavad Euroopa Parlamendis olema jõujooned hoopis teistsugused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles