Maidani hing on mandunud farsiks

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariupolist pärit Jevgeni (paremal) koos noorukiga, kes ütles enda nimeks Tarass Ševtšenko, eile Maidanil, seltsiks õlu.
Mariupolist pärit Jevgeni (paremal) koos noorukiga, kes ütles enda nimeks Tarass Ševtšenko, eile Maidanil, seltsiks õlu. Foto: Erik Prozes

Rahvalikku ühtsust tähistanud Kiievi Iseseisvuse väljakul kohtab inimesi, kellel polegi kuhugi mujale minna.

Ukraina presidendivalimistega on ring Kiievi Iseseisvuse väljakul täis saanud, sest just sinna kogunesid möödunud novembris esimesed protestijad ja avaldasid meelt toonase presidendi Viktor Janukovõtši otsuse vastu katkestada assotsiatsioonileppe sõlmimine Euroopa Liiduga. Janukovõtš on nüüdseks riigist juba ammu põgenenud ning üleeile õnnestus ukrainlastel valida endale ka uus president, miljardär Petro Porošenko.

Maidan on aga jätkuvalt alles, kuid algselt entusiasmi ja tõeliselt rahvalikku ühtsust tähistanud paik on nüüdseks muutunud iseenda farsinäoliseks koopiaks. Need, kes seal jätkuvalt kohal on, pakatavad heroilisest retoorikast – võitleme lõpuni, alla ei anna, oleme siin kasvõi seniajani, kui Ukraina Euroopa Liiduga liitub. Kuid algsed Maidanil püstitatud eesmärgid on tegelikult kõik juba täidetud – Ukrainal on uus president, tulemas on ennetähtaegsed parlamendivalimised ja suund on võetud selgelt Euroopa poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles