Leht: McChrystal andis enne vallandamist Afganistani kohta kriitilise hinnangu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Stanley McChrystal.
Barack Obama ja Stanley McChrystal. Foto: SCANPIX

USA kindral Stanley McChrystal väljastas vahetult enne seda, kui president Barack Obama ta vallandas, Afganistani sõja väljavaadete kohta äärmiselt negatiivse hinnangu, teatas täna Briti ajaleht Independent on Sunday.

Lehe sõnul ilmneb lekkinud sõjaväedokumentidest, et McChrystal oli sel kuul briifinud sõjas osalevate riikide kaitseministreid ning öelnud, et järgmise kuue kuu jooksul ei maksa edusamme oodata.

McChrystal sunniti kolmapäeval NATO liitlasvägede juhataja kohalt tagasi astuma, kuna kritiseeris ajakirjas Rolling Stone mitmeid Obama administratsiooni liikmeid, nende seas presidenti ennast.

Independenti hinnangul võis artikkel olla aga vaid üks põhjus, miks kindral lahkus. Vallandamiseni võis viia pigem tema avameelsus Afganistani tegeliku olukorra kohta, kuna see võib ohtu seada Obama soovitud USA vägede varase väljaviimise.

«Rolling Stone andis Obamale ettekäände likvideerida vastasseis tema kavale ilma intellektuaalset väitlust pidamata,» ütles anonüümne sõjaväeallikas ajalehele. Tema sõnul mõtles kindral sõjategevuse peale aastates, president aga kuudes.

McChrystal oli öelnud, et liitlasväed on silmitsi kasvava arvu «sitkete» mässulistega. Afgaani enda armeel napib koolitajaid ja valitsusel Kabulis on riigis toimuva üle vähe kontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles