Teadlased asusid linnade reoveest uimastite jälgi ajama

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidu ööklubis. Illustratiivne foto.
Pidu ööklubis. Illustratiivne foto. Foto: SAM YEH/AFP

Lissabonis avaldati eile suurima Euroopas elluviidud kanalisatsioonivee analüüsi projekti tulemused. Projekti raames analüüsiti kanalisatsioonivett rohkem kui 40 linnas ja 21 riigis.

Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse poolt tellitud uuringu eesmärgiks oli välja selgitada erinevate linnade elanike uimastitarbimise harjumusi. Selleks uuriti linnade reovett, et leida viie ebaseadusliku uimasti jälgi. Nendeks uimastiteks olid amfetamiin, kanep, kokaiin, ecstasy, metamfetamiin.

Linnade reovett uuriti ühe nädala jooksul. Muuhulgas uuriti näiteks Londoni, Oslo, Amsterdami, Dortmundi, Utrechti, Brüsseli, Pariisi, Praha, Genfi, Milano, Zagrebi, Bratislava, Sarajevo, Belgradi, Barcelona ja Valencia reovett.

Erinevate linnade reoveest leiti keelatud aineid erinevates kogustes. Näiteks olid kokaiini tarbimise leiud suuremad lääne- ja lõunapoolsetes linnades, kuid väiksemad põhja- ja idapoolsetes linnades.

Kokaiini jälgi leiti enam näiteks Londoni, Zürichi, Antwerpeni reoveest.

Amfetamiini tarvitamine jagunes üsna ühtlaselt, ent suurim oli see siiski Põhja- ja Loode-Euroopas. Sealhulgas Helsingis ja Göteborgis.

Metamfetamiini tarbimine oli levinum Tšehhi, Slovakkia ja Põhja-Euroopa linnades.  Näiteks Oslos, Prahas, Piestanys, aga ka Dresdenis.

Ka leiti, et kokaiin ja ecstasy tasemed tõusid järsult nädalavahetusel enamikus linnades, samal ajal kui metamfetamiini ja kanepi tarbimine jaotus võrdsemalt kogu nädala peale.  Samuti on kanep levinud üsna ühtlaselt kogu Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles