Andres Reimer: Vene propaganda Hiina laternas

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Reimer
Andres Reimer Foto: Postimees

Kogu maailm jälgis pingsalt, kuidas Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Vene riigipea Vladimir Putini silme all sai eelmisel nädalal allkirjad kahe riigi gaasilepe – nii kirjeldas toimunut meie idanaabri meedia. Võib arvata, et pingsalt jälgisid lepingu allkirjastamist ennekõike Kremli mehed, kes tõenäoliselt hoidsid hinge kinni. Ootuspäraselt asus idanaaber kümme aastat kestnud raskete läbirääkimistega tulnud lepingut kasutama propagandamasina õlitamiseks kohtades, kus rohmakad hammasrattad jubedalt krigisevad.

Lääne põlguse alla sattunud Putin säras taas kangelasena. Vähemalt oma rahva tähelepanu juhiti kõrvale Krimmi okupeerimiselt ja terroristide mahitamiselt Ida-Ukrainas. Kremli propagandistid hakkasid levitama väiteid, et NATO suurendab kohalolekut Ida-Euroopas vastukäiguna Vene-Hiina gaasilepingule.

Gaasitehingu ümber hõljus propagandaudu juba kümme aastat tagasi, kui polnud kindel, kas vildiga jalg Pekingi ukse vahele mahub. Läbirääkimisi serveeriti Kremli siseheitlusena, kus läänemeelsed tahavad äri Euroopaga, kuid näete: teised kisuvad torukest Hiinasse. Rääkimata jäeti, et Hiinat hakkavad varustama uued leiukohad, mis pole Euroopaga seotud. Niimoodi üritas Kreml torpedeerida Euroopa seadusi, mis ohjeldasid Vene gaasimonopoli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles