Juhtkiri: plagiaat on ränk eksimus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänases lehes kirjeldatakse juhtumit TTÜs edukalt kaitstud doktoriväitekirjaga, mille puhul tekkis kahtlus, et suures osas on tegu loomevargusega, kuid lähemalt asja ei uuritud, kuna autor võttis töö lihtsalt tagasi. See sunnib küsima, kui tõsiselt Eesti kõrgkoolides plagiaati suhtutakse.

Plagiaati sisaldav töö ei tohiks ju korralikus ülikoolis kaitsmiseni jõudagi, rääkimata sellest, et selle alusel antakse tegijale sujuvalt doktorikraad. Pärast juhtumi avalikuks tulekut aga võib teha lihtsalt näo, et midagi pole olnud. See on muidugi asjaosalistele suhteliselt mugav lähenemine.

Eestis on see teema varemgi tõstatunud. 2013. aasta kevadel tühistas Eesti Maaülikooli komisjon juba välja antud filosoofiadoktori kraadi bioenergeetika alal. Töö tunnistati ekspertiisi alusel plagiaadiks. Võrreldes TTÜ kaasusega siin aga asja uuriti ning tehti otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles