Ekspertiis: 32 miljoni dollari kirja ei koostatud tagantjärele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra.
Rainer Vakra. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Riigikogu VEB fondi uurimiskomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul ei kinnitanud Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi uuringud komisjoni kahtlust, et Eesti Pangast välja läinud valeandmetega kiri, millele kirjutas alla panga toonane juht Vahur Kraft, koostati tagantjärele aasta või kaks hiljem.

Kahtlus tekkis seoses asjaoluga, et TSL International omandas kirjas märgitud 32,3 miljoni dollari suuruse nõude alles 1997. ja 1998. aastal toimunud tehingutega.

«Eesti Panga nn valeandmetega kirja majja jäänud eksemplar, samuti VEB pangale saadetud kiri on vormistatud Eesti Pangas 1995. aastal kasutusel olnud kirjaplangile, samuti ei ole vastuolusid selles, et VEB panga kiri, millele vastuseks Eesti Panga kiri koostati, on laekunud Eesti Panka 1995. aasta alguses,» ütles Vakra riigikogu pressiteenistuse teatel.

Tema sõnul kinnitas käekirjauuring ka seda, et mõlemal variandil olev allkiri kuulub toonasele pangajuhile Vahur Kraftile. «Saime uuringutega kummutada kahtlusi, mis oleks võinud uurimiskomisjoni painama jääda,» lisas Vakra.

Parlament moodustas uurimiskomisjoni mullu kevadel eesmärgiga selgitada välja VEB fondi asutamise, töökorralduse, juhtimise ja aastatel 1993–2012 sooritatud toimingute asjaolud. Komisjoni ülesanne on uurida, millistel asjaoludel saatis Eesti Pank 1995. aastal Venemaa Välismajanduspangale valeandmeid sisaldanud kirja ning milliseid toiminguid sellega seoses hiljem tehti. Samuti tuleb komisjonil selgitada, kas ja kui suures ulatuses tekitati VEB fondi toimingutega riigile ja erasektori ettevõtetele kahju.

Riigikogu on lõpparuande esitamise tähtaega komisjoni soovil korduvalt pikendanud. Nüüd tuleb aruanne esitada hiljemalt 18. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles