Kalle Muuli: Eesti delegatsiooni suurpäev

Kalle Muuli
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti saadikud NSV Liidu rahvasaadikute kongressil.
Eesti saadikud NSV Liidu rahvasaadikute kongressil. Foto: Wikipedia

Kõlab klišeena, aga täna 25 aastat tagasi olid kogu rahva pilgud pööratud Moskvale. Küsitluste kohaselt jälgis 25. mail 1989 Kremlis kongresside palees alanud NSV Liidu rahvasaadikute kongressi esimese istungjärgu otseülekannet Kesktelevisioonist ka töö ajal 70 protsenti pealinna elanikest.

Teleülekanne kestis kuni 9. juunini iga päev peaaegu hommikust õhtuni ja kuuendik planeedist ei suutnud selle aja jooksul pilku ekraanilt lahti rebida. See, mida sealt näha ja kuulda võis, oli vapustav. Vene haritlased nõudsid kompartei võimumonopoli kaotamist, Lenini surnukeha mahamatmist ja isegi Venemaa väljaastumist NSV Liidust. Partei peasekretärile, tsaarile endale, vaieldi avalikult vastu, teda hurjutati ja pilgati. See oli ennekuulmatu. Rahvasaadikute kongress oli Nõukogude impeeriumi lõpu ja ühtlasi ka Eesti vabanemise algus.

Esimest korda olid ENSV kolm suuremat päevalehte saatnud sündmuskohale erikorrespondendid. Varem oli piirdutud ikka TASSi teadaannete ja parteijuhtide kõnede avaldamisega. Ja esimest korda tekkis lehtede vahel ka väike võidujooks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles