Mihkelson: Balti riigid ja Poola on kujunemas rinderiikideks

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Liis Treimann / Postimees

Vene presidendi Vladmir Putini endine nõunik Andrei Illarionov jagas täna Riigikogu väliskomisjoni esimehele Marko Mihkelsonile soovitusi järgmisteks sammudeks Ukraina kriisi sitsuatsioonis.

Illarionov oli aastatel 2000-2005 Vene presidendi üks lähimatest majandusnõunikest, nüüd töötab ta Washingtonis asuvas mainekas Cato Instituudis.

Soovitused jätab Mihkelson siiski enda teada. Ta ütleb ainult, et Illarionovi nõu Venemaalt ja Venemaa ümber toimuvast on kindlasti mõttekas kuulata.

Kui must oli Illirianovi tulevikustsenaarium Eesti jaoks?

Sellest me ei rääkinud, aga seda ütles ta ka oma kõnes [NATO Parlamentaarsel Assambleel Leedus], et tänases suuremas strateegilises pildis on Balti riigid ja Poola kujunemas rinderiikideks selles mõttes, nagu Külma Sõja ajal oli selleks näiteks Saksamaa. Selge see, et meie regioonis põrkuvad suuremad strateegilised huvid ja selles ei ole midagi üllatavat.

Kas olukord eskaleerub veelgi?

Kõik sõltub sellest, kuidas me ise käitume ja kuidas NATO tegutseb. NATO praegune reageering Krimmi annekteerimisele on olnud adekvaatne. See ongi osa sellest, et pinged meie piirkonnas ei kasvaks, vaid vastupidi, et me suudaks taltsutada seda agressiivset hoogu.

Kuidas seda taltsutada? Kas NATO kohalolu suurenemine siin Eestis näiteks aitab sellele kaasa?

Kindlasti. See on väga oluline. See näitab, et NATO viies artikkel [mille järgi peavad liitlased ohus olevat riiki kaitsma] ja selle kaitsmine on väga selgroogne komponent üldse alliansi olemusest. Meie ümber on julgeoleku olukord muutunud ja Venemaa on näidanud, et ta ei hooli paljudest rahvusvahelise õiguse põhimõtetest. Selge on see, et NATO oma tegevusega õhuturbe tugevdamises ja ka näiteks roteerivate vägede kohalolekuga Eestis näitab, et Venemaa tegevust jälgitakse ja sellele reageeritakse. Lääne- ja NATO riigid peavad olema valmis pikaajaliselt pingelisteks suheteks Venemaaga.

Mihkelson ja Illarionov kohtusid Vilniuses, kus toimub NATO Parlamentaarne Assamblee. Eesti delegatsioonis osalevad NATO Parlamentaarse Assamblee kevadistungil riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ning riigikogu liige Kadri Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles