Tallinn tellis Priimäelt vaidlusaluste reklaamide ekspertiisi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnar Priimägi
Linnar Priimägi Foto: SCANPIX

Tallinna linn tellis Linnar Priimäelt ekspertiisi, mis linnavõimu sõnul lükkab ümber Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) väited, et menetletavate Keskerakonna reklaamide näol on tegu valimisreklaamidega.

ERJK pöördus möödunud nädalal prokuratuuri poole seoses kohalikel valimistel kandideerinud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, abilinnapea Arvo Sarapuu, Põhja-Tallinna linnaosa vanema Karin Tammemäe ja tema asetäitja Priit Kutseri ning Tallinna ettevõtlusametis töötava Jaanus Mutli valimiste eel avaldatud ja algselt teavituskampaaniaks nimetatud valimisreklaamidega, mille kulud maksis kinni Tallinna linn.

Keskerakond on väitnud, et ERJK üritab Tallinna mainet kahjustada ja nõudnud isegi komisjoni tegevuse uurimist. Keskerakonna värskeimaks käiguks on konkureeriv ekspertiis.

«Linnar Priimägi põhjalik ekspertiis analüüsib ERJK poolt tellitud Anti Randviiru ekspertiisi teaduslikku erapooletust ning objektiivsust; piiritleb reklaamiteoreetiliselt valimisreklaami mõiste; annab hinnangu, kas ERJK menetlusse kaasatud plakatid ja klipid kujutavad endas valimisreklaami või ei kujuta,» teatas Raepress.

Priimäe ekspertiisi järeldustes on väidetud näiteks, et Tartu Ülikooli semiootikaosakonna vanemteaduri Anti Randviiru ekspertiisiakt ei kujuta endast mitte rangeid teaduslikkuse nõudeid järgivat analüüsi, vaid läbinähtavalt kasuistlikku tellimustööd, mille järeldustel puudub õigustatud ja rahuldav põhjendus.

Tallinna ülikooli dotsent jõuab oma ekspertiisis lõppjäreldusele, et ükski viiest reklaamist polnud valimisreklaam. «Mitte ükski Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni poolt menetlusse antud viiest Tallinna linna plakatist või videoklipist ei kujuta endast valimisreklaami.»

Priimäe ekspertiis edastati ERJK esimehele Ardo Ojasalule, Riigikogu Korruptsioonivastase komisjoni esimehele Ken-Marti Vaherile, riigikontrolör Alar Karisele ja riigiprokurör Norman Aasale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles