Tänavune Nargenfestival toob Naissaarele laulupeo

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meretagused mehed: Hellerella aia avamisel 2013 suvel sai Tõnu Kaljuste kokku Jaan Tättega, kes esines seal esimest korda elus kammer-
orkestriga.
Meretagused mehed: Hellerella aia avamisel 2013 suvel sai Tõnu Kaljuste kokku Jaan Tättega, kes esines seal esimest korda elus kammer- orkestriga. Foto: Karli Saul

Nargenfestivali üheksas hooaeg oma mitmekülgsusega pakub elamusi nii klassikalise muusika kui roki, džässi, rahvaliku muusika ja nüüdistantsu huvilistele ning ka neile, kes peavad lugu koorilaulust ja laulupidude traditsioonist.

Nargenfestival alustab oma siin- ja sealpool merd asetleidvaid sündmusi 13. juunil avakontserdiga Estonia kontserdisaalis, mis festivali kunstilise juhi Tõnu Kaljuste sõnul «viib meid merevaikusest õnneliku randumiseni (Beethoven) ja maagilise põllulille (Vaughan Williams) kaudu tõdemuseni: «… me naudime taevaseid rõõme, nii väldime maiseid mõõnasid…» (Mahler)». Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkestri ees astuvad üles rootsi sopran Malin Hartelius ja vioolasolist Andres Kaljuste.

Juuni sündmused jätkuvad traditsiooniliste Haapsalus toimuvate Kreegi päevadega, kus saab kuulda Kreegi muusikat nii ehedal kujul Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri esituses kui džässi võtmes Kadri Voorandi interpretatsioonis, ja nagu Nargenfestivalil tavaks, on tulemas ka esiettekanne – Kreegist inspiratsiooni ammutavalt Tõnu Kõrvitsalt.

Nargenfestival püüab sellest hooajast alustada ka uue traditsiooniga: nädal enne suurt laulupidu Tallinnas «Aja puudutus – puudutuse aeg» toimub 27.–29. juunini Naissaare esimene laulupidu «Paadi puudutus». Laulupidu kuulub Soome lahe aasta programmi. Külla tulevad Tallinna koorid, lauljad Kihnust ja Pranglilt, samuti «Ööülikooli» tegijad - viimases arutletakse teemal «Kuidas asustada maailma». Öökontserdiks minnakse Naissaare kirikusse, et kuulata Veljo Tormise teost «Tornikell minu külas».

Laupäevane laulupeo päev kulgeb nii, nagu tavaks saanud mujalgi – proovid, rongkäik, laulupeo kontsert ja simman koos Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühinguga. Avatakse näitus «Bernhard Schmidt in memoriam» ja eesti muuseumide ühisnäitus «Paadiga põgenemine 70 aastat tagasi».

Naissaarele tasub minna ka juulis: vaadata kuuel õhtul Renate Valme ja tema Kompanii Nii kõrget tunnustust leidnud etendust «Pung» või rokkida Hardi Volmeri isa Omari küüni 119. sünnipäeva peol koos Singer Vingeriga.

Septembri esimene pool on traditsiooniliselt Pärdi päevade päralt, mille kuuel kontserdil saab kuulata ainult Arvo Pärdi muusikat suurepäraste Pärdi interpreetide esituses alates Tõnu Kaljuste Grammy-võitu tähistavast avakontserdist, kus Eesti ja Läti parimate muusikute esituses hakkavad kõlama teosed Tõnu Kaljustele muusikamaailma mainekaima auhinna toonud plaadilt  «Aadama itk».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles