Apteekrite liit: president tõstis tervisekaitse ärihuvidest kõrgemale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti Apteekrite Liit tervitas täna presidendi otsust kuulutada välja palju vaidlusi tekitanud apteegikorralduse muudatused, liidu hinnangul annab see parlamendile võimaluse luua uus ja terviklik apteegiregulatsioon, mis kaitseks maksimaalselt patsiente ja mitte kellegi ärihuve.

«Apteekritel on hea meel tõdeda, et president tõstis siiski tervisekaitse printsiibi kõrgemale kellegi ärihuvide kaitsmisest,» ütles liidu esinaine Ülle Rebane, kelle sõnul annab see riigikogule võimaluse viia läbi vajalikud analüüsid ja valida välja sobivaim lahendus.

Tema sõnul on liit jätkuvalt seisukohal, et apteegivaldkonna reguleerimiseks on parim lahendus seada apteekidele omandipiirang, mis tagaks apteegiteenuse sõltumatuse ja kvaliteedi ning elavdaks konkurentsi turul. «See on põhjus, mis omandipiiranguid rakendatakse ka teiste vabade kutsealade puhul üle kogu Euroopa,» lausus Rebane.

Kuna õiguskantsler Indrek Teder on varem avaldanud kahtlust, kas apteekide omandipiirang ikka oleks põhiseadusega kooskõlas, palus apteekrite liit tal kontrollida, kas advokaate, kohtutäitureid, audiitoreid ja perearste hõlmavad samalaadsed piirangud on põhiseaduspärased. Täna saadetud vastuses asus Teder seisukohale, et apteekrite omandipiirang ei pruugi siiski olla põhiseadusega vastuolus ja kõlbmatu lahendus.

«Vaja on hoopis teemat täiendavalt analüüsida, milleks presidendi otsus annab ka võimaluse. See annab meile julgust ja jõudu edasi võidelda proviisoriapteekide süsteemi eest, nagu on näiteks Soomes ja Saksamaal,» ütles Rebane.

President Toomas Hendrik Ilves teatas täna, et analüüsis enne seaduse väljakuulutamist põhjalikult, mis juhtuks, kui apteekide asutamise piirangud kaoksid riigikohtu otsuse jõustumisel 9. juunist, ent asemele ei tuleks ühtki reeglit, mis takistaks apteegiteenuse kättesaadavuse halvenemist maal. Tema sõnul omab ravimite kättesaadavus põhiseaduse valguses kõigile Eesti inimestele sõltumata nende elukohast suuremat kaalu kui ravimituru osaliste ärihuvid.

Samas juhtis Ilves tähelepanu, et uue, aastase üleminekuaja järel kehtima hakkava regulatsiooni kehtestamisega peab riigikogu kiirustama. Tema sõnul peaksid uued piirangud saama vastu võetud hiljemalt novembri lõpuks.

Sotsiaalministeerium on teatanud plaanist tellida mitmeid analüüse ja mõjuhinnanguid, et nende tulemusi arvestades välja töötada uus regulatsioon, mis tagaks ravimite kättesaadavuse ka maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles