Sotsiaalkomisjon hakkab arutama apteegituru korraldamise ajakava

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Parlamendi sotsiaalkomisjon asub järgmisel nädalal koos sotsiaalministeeriumi esindajatega arutama apteegituru edasise korraldamise ajakava.

Palju vaidlusi tekitanud seadusemuudatused, mille president kuulutas üleeile välja ning mis kehtestavad uute apteekide asutamisele aastaks ajutise piirangu, hakkavad kehtima esmaspäeval. Samal päeval jõustub ka riigikohtu eelmise aasta lõpus tehtud otsus, mis tühistab apteekide asutamisele pea kaheksa aastat kehtinud senised piirangud.

President Toomas Hendrik Ilves ütles seadust välja kuulutades, et uue regulatsiooni kehtestamisega tuleb kiirustada, et see saaks riigikogus vastu võetud hiljemalt novembri lõpuks. Sotsiaalministeerium, mis plaanib tellida uute piirangute kavandamiseks rea analüüse ja mõjuhinnanguid, on samal ajal teatanud, et näiteks apteekrite tööjõuvajaduse uuring valmib alles aasta lõpus.

Sotsiaalkomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof ütles Postimehele, et seda, millises ajagraafikus apteegituru korraldamisega edasi minna, arutab komisjon koos ministeeriumi esindajatega järgmisel neljapäeval. Samuti on komisjon asunud tema sõnul koguma huvigruppidelt turu reguleerimiseks ettepanekuid, mis tagaksid apteegiteenuse kättesaadavuse ka vähese nõudlusega piirkondades.

Esmaspäeval jõustuvad muudatused näevad ette, et kuni 2015. aasta 9. juunini võib suuremates ehk üle 4000 elanikuga asulates uue apteegi avada ainult omavalitsuse soovil ja ravimiameti nõusolekul. Kui taotlusi laekub rohkem kui üks, heidetakse esitajate vahel liisku. Ajutise piirangu eesmärk on takistada kuni uue regulatsiooni loomiseni apteekide massilist asutamist linnadesse ja nende sulgemist maal.

Piirangu vastu on sõna võtnud õiguskantsler Indrek Teder, kes leiab, et kui linnadesse uute apteekide asutamine muutub üleminekuajal sisuliselt võimatuks, jääb ravimituru lukk püsima ja põhiseadusvastane olukord jätkub. Nii jääb turg praeguste turuosaliste jaoks samaks ehk nad on konkurentsi eest seadusega kaitstud, märkis ta.

Muudatuste jõustumisel on Teder lubanud pöörduda riigikogu poole ettepanekuga viia seadus põhiseadusega kooskõlla. Kui parlament seda ei tee, on õiguskantsleril võimalik viia küsimus riigikohtusse. Õiguskantsleri kantselei pressiesindaja ütles täna Postimehele, et riigikogule saadetav ettepanek on koostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles